ОДА відтепер не регулюватиме ціни на пасажирські перевезення

Про це повідомив заступник директора департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Юрій Гузинець.

Про зміни, які відбулися у регулюванні тарифів на перевезення пасажирів приміського та міжміського внутрішньо обласного сполучення, поінформував заступник директора департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Юрій Гузинець.

Посадовець розповів, що 5 травня п.р. головою ОДА видано розпорядження №125 «Про тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами у приміському та міжміському внутрішньо обласному сполученні», яке наступного ж дня було зареєстроване в головному управління юстиції у Закарпатській області та 8 травня опубліковане в ЗМІ.

У той же час, 6 травня в газеті «Урядовий кур’єр» оприлюднено постанову Кабміну України від 25.03.2015 № 240 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548». Цим документом виключено абзац, яким обласним державним адміністраціям надавалися повноваження встановлювати тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньо обласному сполученні.

«Тепер слід вважати, що вищезгадане розпорядження голови ОДА втратило силу на підставі постанови уряду від 25.03.2015 №240, – зауважує Юрій Іванович і додає. – Таким чином, на сьогодні тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами у приміському та міжміському внутрішньо обласному сполученні обласною державною адміністрацією не регулюються».

Водночас, ОДА веде постійні консультації з суб’єктами підприємницької діяльності, що здійснюють пасажирські перевезення в межах області, щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів та недопущення їх безпідставного зростання.

«Варто зауважити, що у березні п.р. міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що вже підписав листа до уряду з проханням до кінця 2015 року ввести мораторій на регулювання тарифів на внутрішньо обласні перевезення облдержадміністраціями та міськрадами. Водночас, за його словами, міністерство не розглядає можливість повного скасування контролю над ціноутворенням у сфері пасажирських перевезень», – уточнює посадовець.

Пізніше, в квітні, Антимонопольний комітет України надав Міністерству інфраструктури обов’язкові для розгляду рекомендації для недопущення встановлення необґрунтованих тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

«Лібералізація тарифоутворення повинна сприяти створенню конкурентних умов діяльності в поточному сегменті транспортних послуг, залученню інвестицій для оновлення та збільшення парку автобусів, підвищенню якості та безпеки перевезень», – наголошує Юрій Гузинець.

Водночас, у сфері міських пасажирських перевезень зберігатиметься державне тарифне регулювання.

Як зазначають урядовці, зміни були прийняті у контексті децентралізації влади та для узгодження із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Прес-служба Закарпатської ОДА