Міжгір’я вкрило цвітом сакур

Гірське містечко має свою особливість у цвітінні сакур

Сакура – екзотична японська вишня. Її батьківщиною вважається Японія. Масово росте вона і в деяких штатах Америки. Але всі ми добре знаємо, що прижилася сакура і в Закарпатті, обласний центр якого в Україніназивають містом сакур. Та спостережливі мешканці нашого верховинського краю помітили, що одинокими деревцятами росте японська вишня і в Міжгір’ї. Якщо в Ужгороді алея сакур у стадії завершення цвітіння, то в райцентрі якраз у повному розквіті.

З’явилася сакура в Міжгір’ї на обійсті господарів біля дуба і у Волівчику понад 25 років тому. Завезли її власники з обласного центру в той час, коли там масово висаджували саджанці екзотичного дерева. Згодом, значно пізніше, пишно зацвіло деревце яскраво рожевими квітками і на територіії кафе-магазину “Лимон” на Грабівці.

Цвіт сакури вабить зір не тільки місцевих жителів, а й численних туристів, які масово в ці травневі дні подорожують Верховиною. Фото на згадку біля розквітлих сакур – одна з непоганих візиток нашого мальовничого Міжгір’я.

Цвіте сакура недовго – впродовж двох-трьох тижнів. Потім на зміну квіткам з’являються зелені листочки, які прикрашають деревце аж до пізньої осені.
Сподіваємося, що в недалекому майбутньому ці екзотичні дерева доповнять красу Верховини у поєднанні з традиціними зеленими смереками.

Саме тому і виникла ідея у селищного голови Василя Щура висадити сакури у райцентрі. Минулоріч біля фонтану за його ініціативи висаджено десяток цих екзотичний деревцят.

– Я помітив, що кліматичні умови нашого району з Ужгородським з різницею в два-три тижні, каже за розмови Василь Михайлович

– Тому і виникла ідея у край розвитку туризму і рекреації створити щось на шталт обласного центру. І я впевнений, що через кілька років туристи милуватимуться не тільки нашими краєвидами, а й прийдуть подивитися на екзотичні японські вишні, які мало де приживаються, каже селищний голова Василь Щур.

До речі завершення реконструкції площі із закладанням сакур, яку зініціював селищний голова Василь Щур заплановано на кінець поточного року. Згодом це місце відпочинку стане улюбленим для краян та наших гостей.

Міжгір’я онлайн