Виноградівські футболістки – найвправніші

Гра відбулася у п’ятницю, 15 травня.

У п’ятницю, 15 травня, відбулась фінальна частина чемпіонату області з жіночого футболу серед дівчат 1999 р. і молодше. Цього разу учасників змагань приймав стадіон «Тиса», що у с. Петрово Виноградівського району.

Жіночий футбол на Закарпатті вже не один рік стрімко розвивається, проводиться велика кількість змагань, які популяризують цей вид спорту та водночас дають змогу проявити себе молодим талантам. Цьому сприяє і Федерація футболу Закарпаття, і, зокрема, очільник жіночого футболу у нашому краї – Федір Варга. У фінальному турнірі зустрілись 4 команди, які показали найкращі результати у груповому етапі. У першій групі кращими стали команди Хустської ДЮСШ та ДЮСШ «Колос», ігри проходили у с. Великий Раковець Виноградівського р-ну, у другій, учасники якої змагались у м. Перечин, найкраще з поставленим завданням впоралися команди ЗОДЮСШ м. Ужгород та Мукачівська ДЮСШ.

За результатами жеребкування у півфінальних матчах зустрілись ужгородки та команда Хустського р-ну, другу пару представили команди ДЮСШ «Колос» та представниці Мукачівського району. У першому матчі спочатку домінували футболістки з Хуста, проте далі ініціативу у свої руки взяли ужгородки і перевели гру на половину поля суперника. Проте ужгородським футболісткам чи то щось заважало, чи то, не вистачало влучності, і, як результат, дівчата марнували момент за моментом. І лише у середині першої половини гри, гравчиням з Ужгорода все ж вдалось реалізувати чергову нагоду, голом відзначилась Ніколетта Костик. Дівчата з Хуста відповідали лиш нечастими контратаками.

Далі гра проходила за схожим сценарієм. Лише під завісу матчу хустська команда активізувалась, адже юні футболістки розуміли, що на кону вихід у фінал. Така гра дала свої плоди, і хустянки підкорили володіння голкіпера суперників, 1:1. Це дало їм можливість перевести гру в серію пенальті. Удари з 11-метрової позначки ужгородкам ніяк не вдавались, натомість хустські футболістки пробивали влучно, як результат, 0:3 на користь ДЮСШ Хустського р-ну. Друга гра, у якій силами мірялись команди з Виноградова та Мукачева, виявилась не менш видовищною та цікавою. Виноградівки одразу дали зрозуміти хто на полі господар, і встановили повний контроль над м’ячем. Футболістки з Мукачева старанно відбивались від атак суперника, а про власні моменти біля воріт команди з Виноградова могли тільки мріяти. Результат очевидний – у підсумку 0:4 на користь виноградівських дівчат.

Відтак, у поєдинку за «бронзу» зустрілись команди, які не змогли здолати суперниць у півфіналі, а це ЗОДЮСШ м. Ужгород та команда Мукачівського р-ну. Уже на 3 хв. голкіпер мукачівок виймала м’яча з власних воріт, 1:0. Пізніше ужгородські футболістки заробили пенальті за грубу гру суперниць. Проте з одинадцятиметровими в ужгородок сьогодні ніяк не складалось: вони змарнували черговий момент відзначитись. Проте дівчата не впали духом, а взялись надолужувати втрачене: то завдяки позиційним атакам, то за рахунок сольних проходів, футболісткам з обласного центру все ж вдалось реалізувати кілька із своїх численних моментів і довести рахунок до розгромного, 6:0. Хет-триком відзначилась Антоніна Озимок, два голи на рахунку Ельвіри Лошак, один записала у свій актив Естер Бреннер. І ось кульмінація фінальної частини – «золотий» матч, що визначив долю володаря титулу чемпіона Закарпатської області.

У ньому зустрілися кращі з кращих, а це команда ДЮСШ «Колос» Виноградівський р-н та футболістки з Хуста. Виноградівські дівчата тримали гру під своїм контролем із стартового свистка, а у опоненток надія залишалась лиш на контрвипади, які, втім, особливої небезпеки виноградівкам не несли.

Чи то від втоми, чи то від хвилювання хустська команда раз за разом помилялась, зменшуючи, таким чином, свої шанси на перемогу. Виноградівки, мали значно більше моментів, проте реалізація бажала кращого. Та все ж господаркам вдалось відзначитись, що забезпечило їм мінімальну, але важливу перевагу, 1:0. Тут хустянки почали діяти активніше і злагодженіше, адже розуміли, що на кону «золото», а суперник просто так перемоги не віддасть. Раз за разом хустська команда створювала небезпечні моменти, добряче попсувавши нерви дівчатам з Виноградова. Проте вдача сьогодні була не на боці хустських футболісток: взяттям воріт жодна їхня спроба не увінчалась. Натомість господарі поля під завісу матчу подвоїли свою перевагу, 2:0.

Отже, матчі вже зіграно, залишилась, напевно, найприємніша частина – нагородження переможців. Футболісток нагороджували люди, які доклали максимум зусиль для того, аби цей захід відбувся на найвищому рівні, а саме, очільник жіночого футболу на Закарпатті Федір Варга та директор Виноградівської районної ДЮСШ Василь Розгоні. Команди, що розташувались на п’єдесталі пошани з 1 по 3 місця відповідно отримали комплекти нагород: команда ЗОДЮСШ «Ужгород» посіла почесну третю сходину, Хустська ДЮСШ задовольнялась «сріблом», а чемпіоном Закарпатської області з жіночого футболу у віковій категорії U-15 стали вихованки ДЮСШ «Колос» Виноградівського р-ну. Крім того, визначили кращих гравців у різних номінаціях: кращим воротарем стала Діана Грига (ДЮСШ «Колос» Виноградівський р-н), кращим захисником визнано Євгенію Деяк (Хустська ДЮСШ), кращий бомбардир – Антоніна Озимок (ЗОДЮСШ м. Ужгород), звання кращої гравчині турніру виборола Ірина Гавалець (ЗОДЮСШ м. Ужгород), кращим тренером став наставник команди Хустської ДЮСШ, про це редакцію новин

Інформує Ірина ФРІДМАНСЬКА, Прес-служба ФФЗ