У “Синевирі” розцвіли рідкісні рослини

Зазвичай вони цвітуть у липні-серпні, але це на високогір’ї

Влітку 2011 року на території Національного природного парку «Синевир» розпочалось створення науково-дослідної колекційної ділянки для порівняльного вивчення рідкісних видів судинних рослин флори Українських Карпат. Ініціатива належала керівництву природоохоронної установи та співробітникам з Інституту ботаніки ім. М.Г.Холодного Національної академії наук України. Робота почалася під керівництвом доктора біологічних наук, професора Інституту ботаніки ім. М.Г.Холодного НАН України Світлани Миколаївни Зиман.

Значна кількість рідкісних рослин зростає у високогір’ї гірських масивів Свидовець, Чорногора і Мармарош, розташованих на території Рахівського району Закарпатської області. Тому, починаючи з літа 2011 р. на вершинах гір Близниці, Петросі і Попі Івані Мармароському, був зібраний матеріал для посадки на дослідну ділянку, тоді ж почалися спостереження за їх розвитком.

Зараз на науково-дослідній ділянці добре прижилися та цвітуть тирлич весняний, тирлич крапчастий, тирлич жовтий, сон-трава, первоцвіт малий, первоцвіт Галері, рододендрон східнокарпатський, нарцис вузьколистий тощо. Сьогоднішнє цвітіння цих видів пояснюється тим, що вони є високогірними видами і їх вегетація на низовині триває у травні, а на високогір’ї лише у липні-серпні.

Розгляд первинних результатів акліматизованих та індрукованих рідкісних судинних рослин з високогірної флори Українських Карпат на дослідній ділянці НПП «Синевир» науковими співробітниками є позитивним і ведеться активно.

НПП «Синевир»