Головний податківець Ужгорода розповіла про роботу податкової інспекції

В Ужгороді відбулася прес-конференція Марії Бадиди, начальника ДПІ у м. Ужгороді головного управління ДФС у Закарпатській області.

Йшлося про підсумки деклараційної кампанії доходів за наслідками діяльності ужгородців за 2014 рік.

За словами керівника інспекції, у цьому році кампанія вже завершилася і станом на сьогодні 1205 громадян – фізичних осіб подали декларації у зв’язку з тим, що вони отримували доходи з різних джерел або мали доходи одночасно від двох або більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати. Згідно з поданими деклараціями 9 громадян-фізичних осіб задекларували доходи понад 1 млн грн. Джерела прибутку різні: зарплата, доходи від продажу нерухомості, від здачі майна в оренду, є кілька осіб, що отримали інвестиційний прибуток, ще двоє успадкували майно вартістю понад 1 млн грн, двоє мали іноземні доходи, що перевищують 1 млн грн».

Щодо фізичних осіб-підприємців, то таких, що мають валовий дохід понад 1 млн грн, – 17 осіб. За словами Марії Бадиди, ще не всі фізичні особи подали декларації, у цьому випадку вони порушують терміни подання і сплатять штраф у розмірі 170 грн. Розповіла головний податківець про подання декларацій на повернення податкових знижок. Таких ужгородців 772, їм буде відшкодовано податкових знижок на загальну суму понад 1 млн грн.

Марія Бадида зауважила, що цього року відбувається ріст поступлень платежів у міський бюджет. «Все-таки бізнес старається врахувати інфляцію і збільшує фонд оплати праці», – коментує вона.

Ще одне джерело поповнення бюджету плата за землю. Якщо за чотири місяці минулого року надходження від оплати за землю складали 3 млн 488тис. грн, то цього року за аналогічний період вже отримано 8 млн 932 тис. грн. Марія Бадида пояснює це змінами у нормативно-грошовій оцінці землі. Ще одне додаткове джерело наповнення бюджету – з 1 січня цього року уведено акцизний збір від реалізації лікеро-горілчаних і тютюнових виробів. По ньому у міську казну надійшло 10 млн 224 тис. грн.

Розповіла головний податківець Ужгорода і про новації для підприємців з використання РРО (касові апарати), які вводять з 1 липня цього року для підприємців на спрощеній системі оподаткування 3 групи. Таких в Ужгород 1666 осіб із загальної кількості 4809 фізичних осіб-підприємців. Вони повинні до 1 липня встановити касові апарати та проводити готівкові операції вже через РРО. Інакше підприємцям загрожують значні штрафи, до 5-кратного розміру від виручки. Тим підприємцям 3 групи, що проводять розрахунки виключно безготівковим шляхом, РРО не потрібні.

За матеріалами ДПІ у м. Ужгороді

http://zak.sfs.gov.ua