У Берегові пройшла зустріч католицьких сімей

16-го травня вперше організували День закарпатських угорських сімей католицької віри

Подвірʼя Берегівської римо-католицької церкви заполонили віряни з різних населених пунктів Закарпаття. Захід привабив 500 сімей з Ужгорода, Великої Доброні, Вишкова, Свободи, Косина, Мукачева, Бене (Добросілля ), Оросієва та Берегова.

Організатори подбали й про безперешкодне добирання гостей до місця заходу, відправивши автобуси до віддалених куточків Закарпаття.
Організатори підготували окремі програми для кожної вікової групи. Спочатку дорослі прослухали лекцію подружжя Чонаді з Будапешта – Марти та Міхаля, – та колишнього берегівського священика Антала Мішельса, а потім, розділившись на окремі групи, обговорювали почуте. Під час розмов присутні ділилися один з одним думками, розповідали про свої проблеми та можливості. Основною метою події було зближення угорських сімей Закарпаття, які проживають далеко один від одного, та створення заходу, де могли б зустрітися сімʼї нацменшини, які борються з щоденними проблемами, і ті, хто через кризу потрапив у скрутне становище.

На дітей також чекали не менш яскраві програми. Кваліфіковані вихователі проводили заняття з дітьми дошкільного віку: навчали співати, розмальовувати різні картини та ліпити фігурки з пластиліну. Водночас юні школярі взяли участь у колективних іграх та іграх в колі, а потім найхоробріші разом з волонтерами подалися на пошуки скарбів, схованих у закутках церкви. На підлітків чекали конкурси на вправність. Потім хлопці мали змогу позмагатися у футбольних іграх, а тим часом дівчата засвоювали рухи Зумби.

Після смачного обіду, у рамках вільної програми, кожен зміг знайти собі зайняття до смаку. Біля ремісничих палаток охочі виготовляли браслети та листівки, вишивали бісером та розфарбовували обличчя. У наметі фонду «Майбутнє в наших руках» на гостей заходу чекали розфарбовування малюнків, розіграш лотереї та проспекти. На заході представили стенд на церковну тематику одного з мукачівських сувенірних магазинів. Лише в цей день охочі мали змогу подивитися на панораму Берегова з дзвіниці церкви.

Допоки дорослі розважалися, діти скакали на трампліні, каталися на каруселях, смакували лангош та цукрову вату, а також взяли участь у міні-ярмарку. У рамках післяобідніх програм, гостей розважали: Дитячий гурток народних танців та гурт гармоністів Берегівської школи мистецтв, а також Берегівський хор Святого Хреста. На сцені також виступила молодь з Добросілля та Оросієва та випускники Мукачівського ліцею св. Іштвана на чолі з отцем Іштваном Рацом. Післяобідню програму завершив конкурс «Хто що вміє?», де найталановитіші змагалися за першість у категоріях: «спів», «танці» та «вірш». Після оголошення результатів змагань з футболу та конкурсів на вправність відбулася літургія, яку провів сеґед-чонадський єпископ д-р. Ласло Кіш-Ріґо.
Захід єпархіального значення відбувся за організації Берегівської римо-католицької парафії завдяки Мукачівській римо-католицькій єпархії, співробітникам Берегівської парафії, роботі волонтерів берегівського благодійного фонду «Карітас Св. Анни» та Мукачівського обʼєднання Св. Мартина.

Анна-Марія Якаб
Kárpátalja.ma