Вартість «дівочого щастя» та чоловічої елегантності

Спливають останні дні навчального року, а отже, випускників незабаром чекає головне шкільне свято – випускний вечір

Готуються до нього як самі учні, так і батьки – замовляють місця у кафетеріях, шукають візажистів, перукарів та фотографів, шиють наряди… На жаль, ціни на «путівки в доросле життя» у цьому році суттєво зросли… і стосується це не тільки витрат на вбрання і зачіску, але й на меню та розважальні послуги.

Випускний за ціною відпустки?

«Дорого народжуватись, дорого закінчувати школу, дорого одружуватись, дорого навіть помирати», – кажуть батьки. Хоча й сумно усвідомлювати реалії життя, але святкова краса обходиться справді недешево.

– Ще в січні ми збирали по 500 гривень на «аванси» для оператора, фотографа, тамади, музикантів та за залу в одному з ресторанів міста, – каже мама одинадцятикласниці з Хуста Римма Галай. – Тільки за зйомку клас має заплатити 200 доларів. Отже, витрати на останній шкільний бал такі, що за витрачені гроші можна б спокійно провести відпустку десь на морському узбережжі.

Що стосується фотографів, то їх нині можна замовити як погодинно, так і подобово. А праця умільців зупиняти мить теж оцінюється від 100 грн за годину до 4500 грн за добу (найдешевший варіант). Ще одним надзвичайно важливим питанням є місце проведення безпосередньо випускного вечора – від вручення атестатів до сходу сонця. Раніше «урочиста» частина, як правило, проходила у стінах рідних «альма-матер», а столи накривали прямо в актових або спортивних залах. Зараз же батьки орендують бари, ресторани, готелі, розважальні комплекси. При цьому організатори молодіжних церемоній пропонують школярам цікаву дозвіллєву програму із різними шоу, «живим» звуком, артистами – ведучими. Ціна такого задоволення – від 300 грн з людини.

Вартість «дівочого щастя» та чоловічої елегантності

Випускне вбрання – найголовніша стаття видатків для батьків (при цьому слід подбати ще й про власну зовнішність), адже син чи донька повинні у знаковий день виглядати бездоганно. Отже, кожен шукає найоптимальніші варіанти, де придбати святкові наряди. Останнім часом усе більшої популярності набуває Інтернет-шопінг, майже третина молоді замовляє одежу через всесвітню мережу.

– На одному з провідних сайтів завжди модна знайти багато модного брендового одягу за помірними цінами. Одягаюся «всліпу» вже давно. Тож і сукню для шкільного свята придбала через Інтернет. Це і вигідно, і швидко, і не потребує ходіння бутиками та крамницями, – каже мешканка Рокосова Тамара Келемен.
Проте більшість випускників побоюється покупок без примірки, тому ладні об’їздити половину держави, аби тільки знайти сукню своєї мрії. Хтось навіть привозить наряд для шкільного балу з-за кордону. Однак є й такі, хто стовідсотково хоче забезпечити собі ексклюзивність «святкової краси» і… або замовляє вбрання у провідних дизайнерів, або ж довіряє шити випускне плаття знайомим кравчиням.

– Аби купити гарну готову сукню, потрібно викласти не менше 12 тисяч гривень. Сукно ж можна придбати за 1-2 тисячі, 3 викласти за пошив – і елегантні шати обходяться у рази дешевше, – ділиться думками одинадцятикласниця з міста над Тисою Юлія Бонь.

Звичайно, скромне, але досить непогане плаття в деяких магазинах та на ринку можна знайти й за 700-800 гривень, проте немає гарантії, що котрась із подруг не з’явиться на вручення атестатів у подібному одязі. Одягнути хлопця на бал набагато дешевше. Ціни на чоловічі костюми стартують від 1,5 тис. грн. Втім, випускники та їхні батьки часто вибирають більш практичний варіант — купують окремо брюки (від 500 гривень), сорочки (від 220 гривень), і краватки (100-200 гривень).

Важливі дрібниці

Крім одежі на урочистості слід подбати ще й про взуття. І жіночий крам, знову ж, обходиться набагато дорожче, ніж чоловічий. Босоніжки в середньому коштуватимуть від 900 до 3000 гривень, а туфлі для хлопців – 700-2200 гривень. Та це ще далеко не все!  Прикраси – якщо взяти біжутерію) обійдуться у 400 грн., срібло – 1500 грн, золото – 5000-10 000 гривень.

Не варто також забувати про похід до салону краси чи перукарні. До найвідоміших майстринь, правда, вже потрапити важко, якщо завчасно не записатися.

– Зачіски найчастіше сучасні випускниці підбирають через соціальні мережі, де перукарі на власних рекламних сторінках викладають найвдаліші «перли». Тому інколи найвишуканіший шедевр на «картинці» реально спотворює дівчину, якій подібний стиль укладки волосся просто не до лиця, – запевняє власниця одного з салонів у Хусті Віра Митра. – Отже, нерідко дівчат треба довго переконувати змінити вибір і годинами «чаклувати» над їхніми головами.

Тож фарбування волосся нині коштує – від 100 грн., вечірньої нескладної зачіски на середню довжину волосся стартує від 150 гривень. Макіяж – 150-200 грн, манікюр – 200-300 грн, послуги солярію (а ними за статистикою користуються близько 40% випускниць) – 150-250 гривень. Разом, маючи навіть мінімальні «апетити», витрати на випускний складуть приблизно шість-сім середньостатистичних зарплат. Тож дехто з батьків заощаджує на всьому, на чому тільки може, щоб ні в чому не відмовити і догодити своєму чадові. Але ж навіть найяскравіша одежа та найдорожчий ресторан не гарантують найкращих спогадів про день прощання зі школою.

Марина АЛДОН, газета “НЕДІЛЯ”