1 червня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

794 – Король Карл Великий відмовився підкоритися рішенням VIII Вселенського собору 787 року, що стосувалися поклоніння іконам.

1494 – В казначейських звітах Шотландії зафіксована перша письмова згадка про шотландське віскі. Винокуром був монах Джон Кор.

1533 – Короновано Анну Болейн, нову дружини англійського короля Генріха VIII.

1831 – Під час дослідження Арктики англійський мандрівник Джеймс Кларк виявив місцезнаходження Північного магнітного полюсу Землі.

1845 – Зафіксовано рекордний за дальністю переліт домашнього голуба – він подолав відстань довжиною 11 тисяч кілометрів (Намібія – Лондон) за 55 днів.

1862 – Рабство в США заборонене на всій території країни.

1892 – В Києві пущено перший в Росії електричний трамвай.

1938 – У США вийшов перший номер журналу коміксів «Action Comics», в котрому з’явився сьогодні вже знаменитий Супермен. Перші примірники коштували 10 центів, а в 1995 році на аукціоні за них давали вже по 75 тисяч доларів.

1943 – Над Біскайською затокою німцями збито літак, в котрому, на їхню думку, з Ліссабона до Лондона летів британський прем’єр Вінстон Черчилль. Насправді ж це був звичайний цивільний літак, всі пасажири котрого загинули.

1946 – За вироком народного трибуналу у Бухаресті страчено пронацистсього диктатора Румунії (1940-44 рр.) в роки 2-ї Світової війни 64-річного генерала Йона Антонеску.

1958 – Під час політичної кризи, пов’язаної з повстанням у Алжирі, Шарль де Голль став прем’єр-міністром Франції. Герой 2-ї Світової війни, колишній президент і лідер впливової політичної партії, Шарль де Голль вважався єдиною особою, здатною консолідувати французьке суспільство.

1961 – Сингл Елвіса Преслі «Surrender» вийшов на першу сходинку британського хіт-параду.

1967 – Диск The Beatles «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» став «золотим» у Великобританія Великобританії та США і вийшов на першу позицію в хіт-парадах цих країн. Згодом «Sgt. Pepper’s» отримав чотири нагороди «Гремі».

1969 – В Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів.

1980 – Почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), котрий, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі «до кінця цього світу».

1988 – Президент США Рональд Рейган і генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов обмінялися в Москві документами по договору про скорочення ядерних ракет середнього радіусу дії.

1 червня народились:

1796 – Ніколя Леонар Саді Карно, французький фізик, один з основоположників термодинаміки.

1804 – Глінка Михайло Іванович, російський композитор.

1926 – Мерилін Монро (Норма Джин Бейкер Мортенсон), кіноактриса.

1937 – Морган Фрімен, актор («Водій міс Дейзі», «Слава», «Непрощенний», «Робін Гуд: принц злодіїв», «Цілуючи дівчат», «Гроза»).

1968 – Джейсон Шон Донован, австралійський поп-співак, кіноактор (Сусіди, Місяць і зірки).

1974 – Аланіс Морріссетт, канадська співачка, лауреат «Гремі».

http://www.parta.com.ua