На Закарпатті шість об’єктів державного майна підлягають приватизації

Уряд затвердив перелік державних підприємств, у тому числі у сфері АПК, які підлягають приватизації у 2015 році.

Про це йдеться в постанові № 271 від 12 березня 2015 року, що опубліковано на офіційному сайті Кабміну.

Таке рішення обумовлене необхідністю оптимізації державного сектору економіки та залучення коштів приватних інвесторів у розвиток підприємств, а «їх подальше збереження у державній власності є недоцільним», – наголошується в пояснювальній записці до документу.
За пропозиціями уповноважених органів управління до переліку державного майна, що підлягає приватизації, включено 342 об’єкти, серед яких є шість об’єктів Закарпатської області.
Їх повний перелік надав заступник директора департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Юрій Гузинець. Це, зокрема, Закарпатське державне обласне підприємство з технічного забезпечення сільськогосподарського виробництва «Агропромтехніка» (м.Ужгород); птахофабрика «Берегівська» (с.Кідьош); ТОВ «Липчанблок» (с. Липча); ВАТ «Бескид» (с. Новоселиця); агропромислова фірма ДП «Леанка» (смт. Середнє); ПАТ «Закарпатський завод «Електроавтоматика».
Як зауважив посадовець, Закарпатська обласна державна адміністрація неодноразово зверталася до центральних органів виконавчої влади, зокрема до Державного концерну «Укроборонпром», Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо приватизації державних підприємств «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання», «Тячівський завод «Зеніт», агроторгове підприємство радгосп-завод «Мукачівський», агропромислове торгове підприємство «Бобовище», державне сільськогосподарське підприємство «Ключарківське», державне підприємство «Червона зірка», державне підприємство «Батьовський комбінат хлібопродуктів», радгосп-завод «Ужгородський».

Однак, всупереч звернень Закарпатської обласної державної адміністрації, жодне з перерахованих підприємств так і не було включено до переліку підприємств, які підлягають приватизації у 2015 році , а ситуація на зазначених підприємствах є вкрай напруженою, як і на підприємствах державної власності, включених до переліків об’єктів державної власності, що підлягають приватизації.
«Позитивне вирішення цього питання посприяло б створенню додаткових робочих місць, наповненню бюджетів, збільшення виробництва сільського господарської продукції, розвитку виноградарства, харчової промисловості та в цілому підвищенню іміджу Закарпаття», – підкреслив Юрій Іванович.
«Водночас, Закарпатська ОДА і надалі буде вживати заходи щодо передачі державних підприємств у спільну власність територіальних громад сіл, селищ та міст області», – резюмував заступник директора департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Юрій Гузинець.