МВФ хоче дати Україні кредит

Однією з вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною чергового траншу кредиту є реструктуризація зовнішніх боргів.

Київ із цим домашнім завданням поки не впорався. Водночас у МВФ сказали, що можуть “заплющити очі” на це й виділити наступний транш фінансової допомоги. Про це зазначив перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон, пише Bloomberg. “У нас є політика кредитування простроченої заборгованості, яка дозволяє нам продовжити кредитування держави, коли вона має заборгованість перед приватними кредиторами, якщо держава виконує всі інші зобов’язання, які вона взяла перед нами. Таким шляхом ми можемо рухатися вперед”, – уточнив Ліптон.

Остаточне рішення про виділення чергового траншу кредиту Україні рада директорів МВФ має ухвалити наприкінці червня. 5 червня Міністерство фінансів України констатувало, що вчергове не вдалося домовитися про реструктуризацію боргів зі Спеціальним комітетом, що представляє комерційних зовнішніх кредиторів України. Позичальники хочуть, аби борги оплатили із золотовалютних резервів Нацбанку. Офіційний Київ на це не погоджується, адже це “є явним порушенням законодавства України, і в цілому суперечить найкращим практикам центральних банків”. Нині Україна веде переговори щодо відтермінування та списання протягом найближчих чотирьох років 15 млрд доларів боргів.

 http://tsn.ua