На Закарпатті протягом місяця перевірять всі об’єкти підвищеної небезпеки

9 червня під головуванням в.о. голови ОДА Михайла Рівіса відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Участь у засіданні взяли, зокрема в.о.начальника управління ДСНС України у Закарпатській області Володимир Ціцей, представники Держсанепідслужби й обласного лісомисливського господарства.

Перше питання на порядку денному – підготовка до купального сезону, та безпека на водних об’єктах області. Як повідомив начальник відділу організації заходів цивільного захисту УДСНС України у Закарпатській області Роман Заяць, цьогоріч вода забрала життя вже 11 закарпатців. У минулому році на водних об’єктах краю загинуло 26 людей, серед яких четверо – малолітні діти.

«Основні причини трагедій – побутове пияцтво, а також купання у  непристосованих місцях відпочинку», – зазначив Роман Заяць. Водночас, за його словами, на території Закарпаття обліковано лише 5 місць масового відпочинку на воді: два на Берегівщині, а також у Хустському, Тячівському, та Виноградівському районах.

«З року в рік у нас схожа ситуація зі статистикою загибелі людей на воді, – наголосив Михайло Рівіс. Щороку серед основних проблем – відсутність представників відповідних служб на місцях масового відпочинку людей. Тому органам місцевого самоврядування спільно з правоохоронцями необхідно розробити порядок патрулювання та охорони громадського порядку не лише на облікованих водних об’єктах, а й місцях, де традиційно люди відпочивають. А також відповідними розпорядженнями призначити конкретних відповідальних осіб за підготовку до купального сезону та організацію безпеки на водних об’єктах».

На засіданні комісії розглянули й питання пожежної безпеки в екосистемах області у літній період.

За словами начальника відділу реагування на надзвичайні ситуації УДСНС України у Закарпатській області Дмитра Лешко, через масове спалювання сухої рослинності значно зросла загроза виникнення пожеж у природних екосистемах та приватних обійстях. Так, за його словами, у нинішньому році вже зафіксовано 351 загорання сухої трави та 14 лісових пожеж.

До виникнення пожеж у лісах призводить здебільшого спалювання сухостою. Часто запалення сухої трави має непередбачувані наслідки і в населених пунктах», – констатував рятувальник.

З огляду на надзвичайну подію на Київщині, де виникла пожежа на нафтобазі, Михайло Рівіс та в.о.начальника управління ДСНС України у Закарпатській області обговорили готовність закарпатських пожежників до ліквідації загорань такого типу. Володимир Ціцей поінформував, що протягом червня всі об’єкти підвищеної небезпеки краю перевірятимуться представниками ДСНС. Водночас, за його словами, в області складна ситуація із забезпеченням пожежних загонів вогнегасними речовинами для гасіння легкозаймистих сполук.

Прес-служба Закарпатської ОДА