Василь Кухта презентував збірку в Ужгороді

«Deus ex machine» містить чергову порцію поезій

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація нової книжки поезій Василя Кухти «Deus ex machine». Нова книга відомого закарпатського поета Василя Кухти, лауреата літературних премій ім.Павла Тичини, ім. Бориса Нечерди, обласної премії Ф.Потушняка пронизана історіософськими роздумами про долю України, її сучасні духовно-цивілізаційні пошуки.

Василь Кухта зустрівся із журналістами та детальніше розповів про нову книжку. На презентацію прийшли колишні однокурсники автора і навіть викладач Ігор Лубкович з факультету журналістики ЛНУ, де навчався Василь Кухта.

У творчому доробку письменника -14 книг, численні публікації у всеукраїнських виданнях. У новій збірці йдеться і про роль митця у нинішньому суспільстві, про бійців АТО, які відстоюють українську незалежність. Подано оцінку автора сучасних суспільно-політичних подій, обставин.

«Ми сьогодні переживаємо непросту добу, коли ламаються мисленнєві стереотипи коли королі своєю поведінкою дивують, шокують престольне товариство, – прокоментував Василь Кухта. – А поезія допомагає людям у виборів у тому числі орієнтаційних напрямків, допомагає долати всілякі застороги, жити живим життям і визначатися у непростому житті. Так склалося , що у цій книзі є вірш про Львів, студентські варіації. Є поезії щодо пошуку України у Європі та Європи в Україні». Книжка вийшла у львівському видавництві «Ліга-Прес», у місті студентської юності автора. У художньому оформленні, яке здійснив Микола Дем’ян, використано роботу художника Ігоря Панейка «Маятник Фуко» та її фрагменти. Володимир Маринцівський, відомий закарпатський тележурналіст, яки вчився в ЛНУ разом з Василем Кухтою та жив кілька років в одній кімнаті студентського гуртожитку, так сказав про новий здобуток свого товариша: «Тримаю у руках книгу з езотеричною назвою, намагаюся її розкодувати, а десь там, у потаєминах свідомості спалахують коди нашої спільної з автором студентської юності. Про що ця книга? Напевно, занадто прямолінійне запитання. Звісно, про найтонші порухи людської душі, таїну всеосяжної любові, без якої, як зауважує автор, «Всесвіт утрачає суть». І в тематичному, і в смисловому ракурсах книга «Deus ex machine» надто поліфонічна і взаємодоповнююча».

За словами Володимира Маринцівського, Василь Кухта вийшов на новий щабель у своїй творчості, це не лірика, а інші філософські роздуми. Треба уважно до кінця осягнути книгу віршів «Deus ex machine», щоби (де поміж рядків, а де відкритим текстом) прочитати вердикт автора: тільки Україна і її народ, а не хтось інший має право вирішувати власну долю, приймати судьбоності рішення.

Вдумливий читач відстежить, гортаючи сторінки цієї книги і разом з автором ступатиме стежками України, відвідає Прагу, Венецію, побуває у діаметрально протилежних світах та вимірах. Геополітика не має нічого спільного із сухими умовиводами, йдеться про геополітику духу і високу поезію, створену інтелектуалом, новатором, майстром вишуканого слова, який прагне повсякчасного творчого і людського вдосконалення, – говорили про автора на презентації.

Ігор Лубкович зауважив, що хоча на факультеті журналістики писати вірші не вчили, але натомість вчили мислити. « Книжку треба хвалити, дякувати,- додав Ігор Лубкович. – Це хід оригінальних думок. Я не прочитав жодного вірша, який би не був геніальним. Книжка Василя Кухти достойна Шевченківської премії, такий лауреат прикрасить когорту родом із Закарпаття».

Повідомили в Ужгородському прес-клубі