У Мукачівській та Хустській єпархіях УПЦ спростовують плітки: жодна парафія та жоден священнослужитель не перейшли до УАПЦ

Парафії та священнослужителі закарпатських єпархій Української Православної Церкви не переходили до новоутвореної Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. Про це заявляють представники Мукачівської та Хустської єпархій УПЦ, повідомляє Центр інформації УПЦ.

 

«Ми знаємо про так звану новоутворену Карпатську єпархію УАПЦ, яку нібито очолює отець Віктор Бедь. Станом на 15 червня 2015 року жодна парафія та жоден священнослужитель Мукачівської єпархії УПЦ туди не перейшов. Ми не маємо ані письмових, ані усних підтверджень таких фактів», – підкреслює речник Мукачівської єпархії УПЦ протоієрей Олександр Монич.

Секретар Хустської єпархії УПЦ архімандрит Іов Стець також спростовує чутки про перехід місцевих парафій і священнослужителів УПЦ до Карпатської єпархії УАПЦ.

«У нас, слава Богу, все нормально – ніхто нікуди не переходив. Вони можуть спеціально пускати такі чутки, щоб перетягнути до себе людей. Ми подавали запит до Української богословської академії Карпатського університету, на сайті якої була оприлюднена ця інформація, з проханням вказати, які саме наші парафії та священнослужителі перейшли до УАПЦ, але відповіді досі немає. Якщо б вона була, її б вже надали», – зазначає представник Хустської єпархії УПЦ.

Днями на сайті Ужгородської української богословської академії Карпатського університету, ректором якої є колишній клірик УПЦ Віктор Бедь, була оприлюднена інформація про те, що начебто до складу Карпатської єпархії УАПЦ увійшли 12 парафій та 11 священнослужителів Мукачівської та Хустської єпархій УПЦ.

У червні 2014 року керівництво УПЦ звільнило Віктора Бедя з посади ректора Ужгородської української богословської академії та направило його в клір Мукачівської єпархії. Але він проігнорував це рішення, посилаючись на те, що не є кліриком УПЦ, а належить до кліру Еладської Помісної Православної Церкви. За його словами, Відпускну грамоту про перехід до неї у 2010 році йому надав Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир.

Однак представник Еладської Церкви Митрополит Фессалонікійський Анфім у своєму листі в серпні 2014 року повідомив, що архімандрит Віктор Бедь не є кліриком цієї Церкви і не надавав Відпускну грамоту від УПЦ, щоб бути прийнятим до її кліру.

Наприкінці минулого року Синод УПЦ вирішив закрити УУБА і заборонити у служінні Віктора Бедя у зв’язку з «введенням в оману священноначалля, а також за самоправство, розповсюдження завідомо неправдивої інформації та порушення присяги священнослужителя».

3 червня 2015 року архімандрит Віктор Бедь був прийнятий до кліру УАПЦ.

http://religions.unian.ua