Митники конфіскували мармурові плити на 1,3 мільйона гривень

А запевняли, що ціна їхня не більша 32 тисяч євро

Щоб уникнути чи мінімізувати сплату митних платежів при ввезенні або вивезенні товарів з території України, громадяни йдуть на різного роду порушення законодавства. Вони переміщують або вчиняють дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, використовують спеціально виготовлені сховища, надають одним товарам вигляду інших, підробляють документи. Порушників не зупиняє навіть те, що такі дії тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами, що використовувалися для їх переміщення через митний кордон України.

Так, наприклад, в зону митного контролю посту «Тиса» Закарпатської митниці ДФС в напрямку «в’їзд в Україну» заїхав вантажний автомобіль марки «Renault Magnum» з напівпричепом під керуванням громадянина України. Згідно з поданими до митного контролю водієм товаросупровідних документів (супровідного листа митних органів Угорщини, книжки карнет TIR, CMR, інвойсу та пакувального листа), через митний кордон України переміщувалось 59 мармурових плит, вагою 14 800 кг та вартістю 31 801 Євро. Відправник товару – італійське підприємство, а одержувач – українське ТОВ.

Вантажний автомобіль надійшов зі справним митним забезпеченням митних органів Італії, пломбою з контрольним знаком.

Під час проведення митного контролю й огляду вантажу та транспортного засобу встановлено, що у вантажному приміщенні напівпричепу знаходиться 63 мармурові плити. З них 59 переміщуються на митну територію України згідно із товаросупровідними документами.

Під час огляду кабіни вантажного автомобіля на спальному місці водія виявлено роздруківку італійської експортної митної декларації, оригінал інвойсу та чотири його копії. Ці документи водій не подав до митного контролю. В них йшлося про те, що 59 мармурових плит та 2 пари металічних ланцюгів та ребер продані італійським підприємством українському ТОВ за 1 млн 322 тис. грн.

Таким чином громадянин України перемістив через митний кордон України товар з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу України, як підстави для його переміщення документів, що містять неправдиві дані щодо найменування та вартості товару. За цим фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого частиною l статті 483 Митного кодексу України, товари безпосередні предмети правопорушення вилучено.

Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області