Закарпатському краєзнавчому музею – 70 років

19 червня, у каплиці Ужгородського замку відбулися урочисті заходи з нагоди 70-річчя від дня створення Закарпатського краєзнавчого музею.

Нині цей заклад – не лише провідна в краї скарбниця історичної пам’яті, а й осередок науки, культури і туризму.

На свято запрошені керівники музейних установ Словаччини, Чехії, Угорщини, Румунії, Польщі та інших європейських країн та вітчизняних музеїв, консули країн-сусідок, громадськість, творча інтелігенція та представники обласної влади.

Відкрив святкове дійство директор музею Василь Шеба, який розповів про історію створення цього унікального закладу, етапи його становлення і розвитку. Сьогодні це місце і для зберігання реліквій, і для наукових досліджень та затребуване джерело провідників культури, – наголосив він.

Далі учасників свята, організаторів та головних «винуватців» торжества – музейних працівників нашого краю – вітали керівники обласної влади, гості та митці Закарпаття. Зокрема, голова ОДА Василь Губаль, голова облради Володимир Чубірко, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба.

Кращим представникам колективу музею вручили почесні грамоти і подяки обласних держадміністрації і ради, а також від управління культури і профспілки працівників культури. Першим привітали Василя Шебу, котрий вже більше тридцяти років очолює і розвиває заклад. До вітань приєдналися колеги-музейники, митці та інші краяни, які прийшли вшанувати колектив історичної скарбниці.

До слова, до ювілею заклад підготував дещо особливе. По-перше, видано ошатний двомовний фотоальбом “Скарби Закарпатського краєзнавчого музею”, незабаром відбудеться презентація цієї книги. А вже сьогодні у рамках святкування відбулося урочисте відкриття нової експозиції відділу історії «Погано бути чужинцем у власній Батьківщині», що присвячена видатній постаті Тиводара Легоцького і складається з експонатів його приватної добірки. Автори – завідувачі відділів: археології Йосип Кобаль та історії Олена Кобаль.

Прес-служби облдержадміністрації та облради