Чому в Закарпатті за хабар нікого не ув’язнили?

Закарпатські викладачі-хабарники ще не отримували реальних термінів.
Проблема в тому, що факт вимагання хабара складно довести, прокоментував кореспонденту Мукачево.Net під час прес-конференції начальник Управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Закарпатській областіпідполковник міліції Михайло Банк.

«Випадків, коли хабарники у сфері освіти Закарпаття отримували реальні терміни покарання не було, бо в більшості їх виявляють на фактах отримання неправомірної вигоди, а не її вимаганні. Це дві різні статті і за них законодавством передбачені різна відповідальність – тільки якщо було вимагання, справу можна довести до позбавлення волі», – пояснив Михайло Банк.

Однак, довести факт вимагання не так просто, каже правоохоронець: «Навіть, якщо ми задокументуємо факт отримання неправомірної вигоди, потрібна подальша співпраця студента, аби ми могли довести це до реального позбавлення волі. Можу сказати, що нам не вистачає співпраці громадян у цьому плані».

Михайло Банк повідомив, що при Управлінні протидії злочинам у сфері економіки постійно діє «гаряча лінія» для повідомлень про факти корупції, вимагання хабарів, роботу ігрового бізнесу та інших злочинів у сфері економіки. Громадян просять звертатись за телефоном 067 2000 102.

Якщо самі студенти з певних причин побоюються повідомляти про випадки хабарництва, міліціонер просить звертатись батьків. «Реально здійснити затримання хабарника можна за декілька годин з моменту повідомлення про такий факт. Ми чекаємо конкретних фактів і повідомлень від громади. Особисто я гарантую миттєву та законну реакцію правоохоронців», – додав підполковник міліції.

http://www.mukachevo.net