Пішов з життя професор УжНУ Василь Комендар

Прощання з Василем Івановичем пройде у суботу в Ужгороді на Кальварії з 12.30.

Усе свідоме життя Василя Івановича було пов’язане з Ужгородським університетом: тут він здобув вищу біологічну освіту, а потім постійно працював на кафедрі ботаніки, очолюючи її понад 30 років.

У житті Василя Івановича тісно перепліталися викладацька, наукова, природоохоронна та просвітницька діяльність.

Професора Комендаря пам’ятають і шанують багато поколінь випускників біологічного факультету нашого університету. Оригінальна щира манера проведення аудиторних занять та особливо літніх польових практик залишалася у пам’яті його студентів назавжди.

В.І. Комендар – відома особистість у науковій ботанічній спільноті України, близького й далекого зарубіжжя. Вагомим, зокрема, є його внесок у розробку підходів до комплексного популяційного вивчення рідкісних видів рослин.

Усе своє життя Василь Іванович активно працював у сфері охорони довкілля і збереження біологічного різноманіття. Свої знання й авторитет він потужно використовував як у наукових дискусіях, так і в спілкуванні з пересічними громадянами. Надзвичайно важливо, що Василь Іванович не боявся до останньої можливості відстоювати необхідні природоохоронні рішення й у високих владних кабінетах, де його не завжди хотіли зрозуміти, але до його думки змушені були прислухатися. Збереження окраси Закарпаття «Долини нарцисів» – лише один з відомих прикладів його безкомпромісної боротьби за збереження довкілля нашого краю. Вагомий внесок В.І. Комендаря у створення та збереження цілого ряду об’єктів природно-заповідного фонду нашої області, зокрема таких, як Карпатський біосферний заповідник та НПП «Зачарований край».

Василь Іванович Комендар був і залишиться в нашій пам’яті людиною високоінтелігентною, привітною і приємною у спілкуванні. Та одночасно – категоричною і, навіть, різкою у несприйнятті несправедливості. Василь Іванович до останніх днів життя був оптимістом.

Він не втомлювався повторювати: «Правда перемагає!». Він щиро вірив у це і прищепив таке переконання величезному числу людей.

Колектив біологічного факультету висловлює глибоке співчуття рідним та близьким Василя Івановича, сумує разом з ними. Пам’ять про Василя Івановича Комендаря назавжди збережеться у наших серцях.

https://zakarpatpost.net