Українці вважають правоохоронців небезпечними

Кожен третій українець боїться катувань з боку правоохоронців.

Amnesty International оприлюднила новий звіт.

Нове опитування міжнародної організації Amnesty International доводить, що кожен третій українець боїться катувань у випадку затримання правоохоронцями.

Це дослідження громадської думки організація провела в 24 областях України в червні 2015 року. Третина із опитаних українців (67%) вважають, що співробітники правоохоронних органів точно або скоріш за все застосовують катування або жорстоко поводяться із затриманими.

Згідно із даними дослідження, майже кожен третій українець напряму чи опосередковано стикався із тортури. Стільки ж респондентів висловили побоювання, що в разі затримання правоохоронці застосують катування щодо них.

“Той факт, що кожен третій українець боїться катувань у випадку затримання правоохоронцями, вказує на неспроможність влади захистити права своїх громадян і виконати вимоги міжнародного та національного законодавства”, — прокоментувала цифри директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

Опитування громадської думки показує, що 71% українців засуджують катування за будь-яких обставин. Однак 27% респондентів готові виправдання застосування тортур для розкриття особливо тяжких злочинів, забезпечення національної безпеки та для боротьби із тероризмом.

“Проте ми вимушені з жалем констатувати, що серед українців існує певний ступінь терпимості до катувань. Це тільки доводить наскільки недостатніми є дії влади у попередженні катувань. Це тривожний сигнал, який вимагає від влади продемонструвати безкомпромісну позицію щодо абсолютної заборони катувань”, – додає Мазур.

Опитування також ілюструє, що майже половина українців вважають неприпустимим застосування тортур чи жорстоке поводження щодо бойовиків “ДНР” і “ЛНР” під час АТО, 38% респондентів готові виправдати катування в окремих випадках.

73% українців також виступають за залучення Міжнародного кримінального суду для розслідування військових злочинів, висловлюючи очевидну недовіру до бажання або спроможності держави зробити це самотужки.

Опитування демонструє, що лише 5% українців ствердили, що правоохоронці несуть передбачену законом відповідальність. Окрім того, більше половини респондентів вважають Генпрокуратуру неефективною в розслідуванні катувань, серед причин називаючи корупцію, кругову поруку, відсутність політичної волі, залежність слідства від прокуратури, недоліки системи МВС, а також некомпетентність слідства.

Варто зауважити, що 53% українців переконані, що реформа правоохоронної системи можеть змінити ситуацію із катуваннями. Одночасно 65% опитаних витупили за створення Державного бюро розслідувань як органу для розслідування правопорушень, скоєних правоохоронцями.

Дослідження громадської думки Amnesty International було проведено й стосовно застосування катувань та жорстокого поводження правоохоронців під час Євромайдану.

Згідно із оприлюдненими даними, 73% українців вважають, що правоохоронці застосували надмірну силу до протестувальників, більше половини респондентів також ствердили, що під час Майдану мали місце катування з боку правоохоронців. Кожен другий українець не бачить припинення свавілля правоохоронців через рік після подій на Євромайдані.

http://tsn.ua