Студенти УжНУ побували в Німеччині

Це літо запам’ятається яскравостями

Цього літа нам, студентам третього (Оксана Дубляк, Лілія Горячкун) та четвертого (Марія Романюк) курсів факультету міжнародних відносин пощастило відвідати Німеччину і Бельгію в рамках програми «Примирення з народами Східної Європи» («Versöhnung mit den Völkern Osteuropas»), ініційованої в 90-х рр. ХХ ст. громадською організацією «Товариство «Україна – Пфальц» Євангелістської Церкви Пфальцу».

Серед її активних членів – Руді Йоб (голова товариства), Рут Крайзелмайер, Карстен Гофзес, Віллі Рот, Ута фон Мареес та інші. Ініціативу підтримала також «Євангелістська спільнота студентів університету у м. Кайзерслаутерні».

Про програму ми довідалися від нашого викладача німецької мови, завідувача кафедри теорії та практики перекладу факультету міжнародних відносин – доктора філологічних наук Івана Миколайовича Зимомрі.

За підтримки Миколи Михайловича Палінчака, декана факультету, ми радо скористалися нагодою поглибити свої знання та краще пізнати культуру німецького народу впродовж двох тижнів у Німеччині – з 28 травня до 13 червня.

Після прибуття до Маннгайма, тобто 31 травня, нас зустрів пан Екарт Штіф – координатор програми. Він гостинно прийняв нас у своєму будинку в Кайзерслаутерні.

Програма візиту виявилася вельми насиченою й пізнавальною. Наприклад, у Технічному університеті Кайзерслаутерна ми познайомилися з професором Й. Мюнхом, який розкрив особливості системи освіти у Німеччині, а також розповів про діяльність навчального осередку.

Добре запам’ятався «Вечір української кухні»: студенти з України приготували національні страви, які припали до смаку всім, хто їх скуштував. Звісно, мала місце й жвава дискусія про перспективи України на шляху до об’єднаної Європи.

Ми відвідали також Ремісничу школу у Кайзерслаутерні («Meisterschule Kaiserslautern»), де нам розповіли про можливість здобуття подвійних дипломів. Студенти цього закладу провели для нас змістовну екскурсію містом.

4 червня на нас чекала приємна несподіванка – поїздка до Брюсселя. Тут ми надзвичайно цікаво провели час, набули безцінного досвіду. Спочатку нам зробили екскурсію, показали визначні місця, потім ми відвідали Європарламент, поспілкувалися з його співробітниками. Також мали вільний час, щоб поблукати вуличками прекрасного міста й придбати сувеніри. У столиці Бельгії ми провели три незабутні дні.

7 червня розпочалося з богослужіння у Фріденскірхе (м. Кайзерслаутерн). Того ж дня нам пощастило послухати чудовий концерт «PiCanto». У наступні дні ми побували також у Шпайері та Гамбурзі, де відвідали університетську клініку.

В останній день перебування в Німеччині, тобто 11 червня, відбувся прощальний вечір. Зібралося чимало гостей. У затишній атмосфері ми обговорили різні моменти поїздки. Не вдалося пригадати нічого, що б затьмарило радісні й змістовні два тижні у нашому житті.

На завершення хочу наголосити: якщо б мені довелося ще раз обирати спеціальність, то я без сумніву, знову опинилася б на факультеті міжнародних відносин. Тож моя порада цьогорічним вступникам: долучайтеся до нас – не пошкодуєте!

Медіацентр УжНУ