Генпрокуратура вимагає від НСЖУ «здати» координати всіх журналістів України

Генеральна прокуратура України просить Національну спілку журналістів України надати їй імена та координати всіх журналістів, які працювали в 2013-2015 роках.

Також особливо цікавлять правоохоронців представники медіа, які співпрацювали з нардепом Сергієм Ківаловим та друкували його статті або статті відносно нього.

Про це йдеться в запиті Генпрокуратури від 18 червня за підписом старшого слідчого ОВС Головного слідчого управління Генпрокуратури С.Гавриша, який на своєму сайті розмістила НСЖУ.

ГПУ просить відомості в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні №42014160000000471 “за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.110 КК України, за фактом поширення у друкованих та електронних ЗМІ закликів до повалення конституційного ладу України шляхом зміни форми державного устрою та правління, меж території і державного кордону”.

Також Генпрокуратура просить “повідомити, чи друкувались у лютому 2014-2015 роках стаття автора Ківалова С.В. “Настало время готовить Конституцию Одесчины” друкарськими виданнями (газетами, журналами тощо), якщо так, то якими саме, у якому тиражі; по можливості надати інформацію щодо наявності коментарів читачів щодо публікацій, виступів в ЗМІ Ківалова С.В. у тому числі статті автора Ківалова С.В. “Настало время готовить Конституцию Одесчины” щодо можливого сприйняття їх як заклику до повалення конституційного ладу України шляхом зміни форм державного устрою та правління, меж території і державного кордону” (подано мовою оригіналу).

У Національній спілці журналістів розцінюють дії співробітників ГПУ як грубе порушення прав журналістів. У коментарі Інституту масової інформації перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко повідомив, що спілка не веде реєстрів журналістів для передачі в правоохоронні органи.

“Ми не ведемо реєстрів журналістів для передачі в правоохоронні органи. Діяльність журналістів є публічною. Єдине, що ми можемо ГПУ по суті давати відповідь – то це на питання, чи є та чи інша особа членом НСЖУ і відповідно, чи на основі цього вона користується правами журналіста”, – сказав Томіленко. Він додав, що у НСЖУ є претензія до бездіяльності прокуратури у питанні покарання за злочини проти журналістів у часи Євромайдану.

“Очевидно, що чинний нардеп – це завжди джерело інформації для журналістів, але контакти з ним – звична журналістська робота, результати якої публічні. І для прокурорів у тому числі. Водночас, готові передати у Генпрокуратуру інші списки. Сотень журналістів України, яких було розстріляно та побито правоохоронцями у Києві та регіонах у часи ще Євромайдану. І безкарність за злочини проти журналістів в Україні є великою мірою результатом роботи саме прокурорів…”, – написав на своїй сторінці у Facebook Сергій Томіленко.

Головний юрисконсульт НСЖУ Тетяна Котюжинська вважає, що “очевидно, що Генпрокуратура нічого не розуміє ані в законодавстві про медіа, ані в законодавстві про захист персональних даних, захисті джерел тощо. А головне, що та сама Генпрокуратура, яка має розслідувати справи про злочини проти журналістів, які вчинені працівниками міліції та представляти в суді державне обвинувачення по всіх справах по статті 171 ККУ (перешкоджання журналістській діяльності), нічого не розуміє про статус журналістів, їхню журналістську діяльність тощо. Це системні проблеми, які проявляє цей лист. А відповідь, ми, звичайно, надамо – з роз’ясненнями законодавства про журналістів, персональні дані та НСЖУ і аж ніяк не з адресами, телефонами і прізвищами”.

http://tsn.ua