В Закарпатті стартувала вступна кампанія за новими правилами

Подача документів до ВНЗ можлива в електронній формі на сайті ez.osvitavsim.org.ua або в паперовій формі в самих вишах.
При цьому документи можна подавати до 18:00 31 липня.

Абітурієнти, які при вступі до вузів повинні будуть проходити співбесіду, творчий конкурс або здавати вступні іспити, зможуть подавати документи до 18:00 24 липня.

Всього абітурієнти можуть подавати заяви у п’ять вузів на три спеціальності у кожному.

Абітурієнт при подачі заяв повинен самостійно визначити їх пріоритетність, і після завершення прийому всіх заяв автоматична система на підставі результатів зовнішнього незалежного оцінювання прорахує рейтингове місце і повідомить, чи потрапляє він на бюджетні місця до вузів і на які саме спеціальності.

Якщо абітурієнт потрапляє до вузу на спеціальність, яка значиться у нього першою в списку пріоритетів, то його заяви, розташовані нижче в рейтингу пріоритетів, скасовуються автоматично.

Ця система вперше застосовується Міністерством освіти і науки.

При цьому абітурієнт може міняти положення заяви у списку пріоритетів до закінчення терміну подачі документів.

Вузи повинні опублікувати рейтинговий список рекомендованих до зарахування на місця для отримання рівня молодшого спеціаліста або бакалавра за кошти державного бюджету не пізніше 12:00 4 серпня, а на контрактні місця – не пізніше 12:00 15 серпня.

Зарахування абітурієнтів на місця держзамовлення будуть здійснюватися до 12:00 10 серпня, а самі абітурієнти повинні будуть подати оригінали необхідних документів до ВНЗ до 18:00 8 серпня (для контрактників – 15 серпня).

Без здачі зовнішнього незалежного тестування в 2015 році мають право вступати військовослужбовці, які були демобілізовані в цьому році.

Також громадяни, один із батьків яких був військовослужбовцем і загинув або пропав безвісти при виконанні службових обов’язків, мають право вступати до вузів поза конкурсом протягом трох років після закінчення школи.

Цього року Кабінет Міністрів зменшив державне замовлення на навчання у вузах на 10-12% у порівнянні з 2014 роком.

https://zakarpatpost.net