Лікар-інтерн з УжНУ отримав сертифікат в галузі судової одонтології

Упродовж п’яти днів лікар-інтерн стоматолгічного факультету УжНУ (за сумісництвом – секретар науково-навчального центру судової стоматології) Мирослав Гончарук-Хомин брав участь у Другому міжнародному курсі з судової стоматології «Ідентифікація осіб за допомогою стоматологічних методів дослідження.

Комп’ютерна дентальна ідентифікації у випадках масових катастроф», що проходив 24-27 червня у стінах стоматологічного факультету Університету Ісландії (м. Рейк’явік).

Практично-теоретичний курс проводився за підтримки Норвезької асоціації судової одонтостоматології та Міжнародної організації судової одонтостоматології, що є найвищою інстанцією у світі з цих питань.

Досвідом із 25 курсантами– представниками 11 країн світу (Італія, Швеція, Ісландія, Норвегія, Великобританія, Мексика, Судан, США, Хорватія, Австрія, Україна)– ділилися корифеї спеціальності Tore Solheim (Норвегія), Hakan Mornstad (Швеція), Svend Richter (Ісландія).

Під час засідань учаcники курcів апробували нову закриту програму Інтерполу DVI (Disaster Victims Identification) 5, що є нині найактуальнішим інструментом ідентифікації жертв масових катастроф, у тому числі і за даними одонтологічного статусу.

У вільний від роботи час, а такого, за словами Мирослава, було вкрай мало, гостей дивували екскурсіями по невеликій за територією, але безмежній за красою природи Ісландії, демонструючи долини гейзерів Strokkur, величаві водоспади Gullfoss, простори національного парку Pingvellir та цікаві об’єкти самого Рейк’явіка.

Зауважимо, що в Україні це другий випадок отримання сертифіката міжнародного зразка у галузі судової одонтології. 2013 року декан стоматологічного факультету УжНУ, професор Євген Костенко був першим, хто, перейнявши досвід європейських спеціалістів з аналогічного курсу в Норвегії, почав розвивати таку необхідну нині галузь і в Україні, організувавши разом з учнями відповідну Асоціацію судової стоматології України як вітчизняний осередок Міжнародної організації судової одонтостоматології.

Проведена на початку травня в стінах УжНУ науково-практична конференція з питань судової медицини і стоматології, ініційована Асоціацією судових медиків України, Асоціацією судової стоматології України, Науково-навчальним центром судової стоматології та НМАПО ім. П.Л. Шупика, посприяла не тільки актуалізації методологічних питань у цій галузі, а й розвитку вже набутих, становленню нових міжнародних зв’язків.

Завдяки тісним зв’язкам Асоціації судової стоматології України з міжнародними профільними організаціями та особистій підтримці президента української Асоціації, декана стоматфаку УжНУ, професора Євгена Костенка сьогодні в Україні побільшало ще на одного фахівця в галузі судової одонтології, сертифікованого за міжнародним стандартом.

Отже, розвиток судової стоматології в Україні триває, сертифікованих спеціалістів більшає. У планах Мирослава та членів Науково-навчального центру судової стоматології відвідати конгрес Східноєвропейської Асоціації судових медиків у Лейпцигу, що відбудеться у вересні.

За матеріалами Наталії Каралкіної, Медіацентр УжНУ