Іноземець хотів непомітно завезти на Закарпаття кілька тонн старого одягу

Вживані одяг, білизну, рушники і взуття вилучили на митному посту «Тиса» Закарпатської митниці ДФС у громадянина країни ЄС, повдіомили у Головному управлінні ДФС в області.

Іноземець заїхав в Україну на вантажному автомобілі «DAF XF95» з причепом. Згідно поданих до митного контролю водієм товаросупровідних документів, через кордон переміщувався товар навалом: одяг, взуття, матраци та велосипеди, бувші у вжитку. Загальна вага товару брутто – 11 810 кг, вартість – понад 144 тис. грн.

Проте в результаті зважування транспортного засобу на вагах пункту пропуску «Тиса» встановлено перевищення ваги товару більше на 4 000 кг, ніж зазначено в товаросупровідних документах. Саме це стало підставою для проведення повного митного огляду товару та транспортного засобу.

Таким чином, під час проведення митного огляду вантажу з повним його вивантаженням, перерахунком та зважуванням місць встановлено, що у вантажному приміщенні транспортного засобу знаходиться одяг та взуття, вага яких більша за вказану в товаросупровідних документах. Окрім того, виявлено не заявлені: рушники, постільну білизну, одіяла, подушки, що були у вжитку, загальною вагою брутто понад 1 700 кг.

Відповідно до ч. 4 п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 3 червня 2005 року із змінами та доповненнями, внесеними постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №8, документами, що містять неправдиві дані, є, зокрема, такі, в яких відомості щодо суті угоди, найменування, асортименту, ваги, кількості чи вартості товарів, а також їх відправника чи одержувача, держави, з якої вони вивезені чи в яку переміщуються, не відповідають дійсності.

Таким чином, іноземець перемістив товари через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, шляхом подання митному органу, як підстави для переміщення товарів, документів, що містять неправдиві відомості щодо ваги товару та його асортименту.

Його дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого частиною 1 статтею 483 Митного кодексу України. На підставі статті 511 МК України тимчасово вилучено одяг, взуття, рушники, постільну білизну, одіяла, подушки, що були у вжитку, загальною вагою брутто майже 4000 кг, вартістю понад 26 600 грн.

 Відділ комунікацій ГУ ДФС у Закарпатській області