17 липня мусульмани відзначають свято Ураза-байрам

Мусульмани в п’ятницю починають святкувати Ураза-байрам – одне з найбільш значущих релігійних свят в ісламі, яке знаменує закінчення місяця посту Рамадан.

У 2015 році мусульмани відзначають Ураза-байрам 17-19 липня.

Традиція святкування дня розговіння бере свій початок з часів пророка Мухаммеда, з 624 року. Після вечірнього намазу починає звучати такбир – свідчення того, що Рамазан підійшов до кінця. Мусульмани, хто в мечетях, хто вдома, чекають на нього, і після того, як він зазвучить, вітають один одного зі святом.

Вранці після сходу сонця в мечеті здійснюють спеціальну молитву – ід-намаз, а потім надягають святковий одяг, накривають щедрі святкові столи – для родичів, друзів, сусідів і дарують один одному подарунки.

У цей день або напередодні належить виплатити нужденним обов’язкове пожертвування – закят уль-фітр, відвідати батьків, старших і хворих, відвідати кладовище, пом’янути покійних і прочитати над могилами уривки з Корану.

Свято розговіння збирає разом усіх родичів, тих, кого, можливо, не бачили місяцями: кожен ходить у гості і запрошує до себе. Ураза-байрам – свято дружби, взаємоповаги, взаєморозуміння, любові, прощення, братерства.

Після свята розговіння починається підготовка до хаджу – паломництва до святинь Мекки і Медини.

http://religions.unian.ua