Закарпатські бакалаври практикують “перехресний” вступ

Цього року випускники бакалаврату мають можливість продовжити навчання через перехресний вступ, тобто здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень з іншої спеціальності.

На факультет міжнародних відносин, як зауважив декан Микола Палінчак, охочих вступити перехресно близько 15. Переважно це студенти нашого вишу, проте є й випускники закордонних навчальних закладів, зокрема польського.

Павло Когут здобув ступінь бакалавра за спеціальністю «Фінанси і кредит», а нині вступає на «Міжнародні економічні відносини». «Співбесіда пройшла спокійно і невимушено. Від вступників вимагалося засвідчити знання базових речей зі спеціальності. Звісно, хотілося б, аби було більше питань стосовно того, як фах, що я вже здобув, співвідноситься з тим, яким бажаю оволодіти. Переконаний, що тут дізнаюся більше про міжкордонний рух фінансів. Вважаю, що перехресний вступ – це дуже крутий шанс для людей, котрі хочуть навчатися різнобічно», – розповів Павло.

На факультеті суспільних наук зі спеціальності «Психологія» на «Практичну психологію» подали заяви 32 осіб, троє з них — на перехресний вступ. Із «Соціології» на «Соціальну роботу» – 29, троє з них мають диплом бакалавра за спеціальністю «Політологія» та «Психологія».

Декан ФСН Юрій Остапець зауважив, що у системі перехресного вступу варто чітко визначити, з якої на яку спеціальність реально можна вступити: «Наразі це можливо з будь-якого на майже на будь-який напрямок. Проте, наприклад, спеціальності інженерно-технічного факультету є одними із найскладніших. То як, припустімо, філолог може забажати вступати саме туди… Добре, якщо люди мають здоровий глузд, а якщо немає?!».

Вступити на історичний факультет прагнули двоє бакалаврів-неісториків. Члени комісії кажуть, що це добра нагода здобути освіту тим, хто працює в школі, наприклад, вчителем історії, маючи диплом географа.

Галина Риган, Медіацентр УЖНУ