Десятеро чоловіків блокували пункт пропуску “Малий Березний”

22 липня група осіб заблокувала КПП «Малий Березний», перекривши на кілька хвилин рух автотранспорту через українсько-словацький кордон.

Закарпаття наводнене автотранспортом на іноземних номерах. В Європі можна відносно дешево купити вживану іномарку і їздити в Україні без розмитнення. Одна проблема – кожні 5 днів таку машину слід вивозити з України.

На Закарпатті машин на іноземних номерах – тисячі, їх точної кількості ніхто не знає. На цьому автобізнесі заробляють як вітчизняні, так і закордонні ділки. От і 44-річний громадянин Словаччини П. ввіз у лютому ц.р. в Україну через КПП «Ужгород» автомобіль «Фольксваген Гольф». Але вивезти машину назад, як того вимагає український закон, словак «забув». Найімовірніше, він продав цю машину якомусь закарпатцю.

22 липня, в післяобідню пору, цей громадянин Словаччини повертався з України через КПП «М.Березний» вже на іншій машині – джипі «Шевроле». Виявивши по комп′ютерній базі даних, що словак порушив закон, не вивізши з України попередній автомобіль, згаданий «Фольксваген Гольф», українські митники склали на нього протокол про порушення митних правил. І тут почалося…

Словак викликав телефоном на допомогу своїх приятелів. Невдовзі на КПП «М.Березний» прибула група молодиків, якими керували двоє ужгородців. Один із них пред′явив посвідчення представника якогось міжнародного центру муніципальної поліції…

Назвавшись представниками однієї з відомих політичних партій, яка тепер в парламенті України, 10 осіб стали перед шлагбаумом і перекрили на 5 хвилин рух автотранспорту на кордоні. При цьому вони вимагали від прикордонників пропустити їхнього словацького товариша.

На КПП прибула слідчо-оперативна група, кордон розблокували, самих пікетувальників запросили для розмови у Великоберезнянський райвідділ міліції.

За даним фактом міліція розпочала кримінальне провадження за ст.279 ч.1 Кримінального кодексу України (Блокування транспортних комунікацій). Санкція статті передбачає штраф, виправні роботи, арешт або обмеження волі на строк до 3 років. Розслідування триває.

– Дана історія з блокуванням українсько-словацького кордону в М.Березному є лакмусовим папірцем того, як наші люди ставляться до влади, – коментує начальник УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Сергій Князєв. – Бачте, держава заважає їм жити і робити бізнес на машинах… Європа поруч, ви можете собі там таке уявити, аби хтось безкарно перекрив кордон?! Добре, що прокуратура нас підтримала й було порушено кримінальне провадження. Повинна бути повага до своїх законів. Міліція нікому не спустить, якщо їх будуть порушувати. Це не обговорюється!

Джерело: СГЗ УМВС у Закарпатській області