На Тячівщині багато отар овець випасають нелегально

Про це повідомив сільський голова Лопухова Михайло Фіцай.
Наразі лише 13 фізичних осіб мають дозволи на випасання отар на брустурських полонинах. Відповідно до угод у горах літують близько 3 тисяч овець, 100 корів та 50 коней.

Однак з травня на плаї села Лопухова було вигнано значно більше овець, власники якої не уклали договорів зі «Свидовцем». В основному, без дозволів вівчарі випасають отари на полонинах Шафа, Шпанська, Яма Матвійова, Бедевельська, Матіяска, Пудпула, Задній Турбат, Стара, Шанта, Яворина та Воротяска.

Головний бухгалтер КС «Свидовець» Зинаїда Бурса каже: у зв’язку з тим, що не укладені відповідні угоди з пастухами, які випасають на названих плаях овець, сільський бюджет втрачає близько 100-150 тисяч гривень. А поповнивши цією сумою казну служби, організації можна б вийти з фінансової скрути.

Михайло Фіцай каже, що для функціонування СК «Свидовець» не вистачає коштів. Адже легальні пастухи поповнили бюджет лише на 67,63 тис. грн., ще 16,3 тис. грн. досі боргують. І цих коштів не вистачить організації, аби сплатити податок на землю та виплатити заробітну плату працівникам, а провести благоустрій полонин – й поготів. Зокрема, цьогоріч організація мала намір перекрити хлів на полонині Сеглянське, де нині випасається отара корів. Однак втілити задумане поки що не під силу.

Тож у сільській раді мають намір боротись з нелегалами. Представники комунальної служби будуть проводити рейди на полонинах та фіксуватимуть порушників. Поки що вівчарів буде лише попереджено й дано 7 днів на укладання договорів з організацією. Якщо ж до 1 серпня чабани відмовляться платити за випас отар на полонинах, про правопорушення буде повідомлено у правоохоронні структури.

Л.Білак

http://www.tyachiv.com.ua