Держава пропонує відшкодування грошей на заходи з енергозбереження

600 тисяч гривень пропонується виділити з обласного бюджету на відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження.

Відповідний проект рішення «Про внесення змін до Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2012-2015 роки» оприлюднено на сайті обласної ради.

Проект рішення розроблено для вирішення проблеми підвищення ефективності використання енергоресурсів у регіоні в умовах різкого зростання цін на паливно-енергетичні ресурси, збільшення в енергетичному балансі регіону частки альтернативних джерел енергії та видів палива, реалізацію інвестиційних проектів та залученню коштів, стимулювання населення до впровадження енергозберігаючих заходів.

Згідно з проектом рішення пропонується відшкодування відсотків за кредитами здійснюється на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, до яких належать:

– радіатори опалення з терморегуляторами;

– вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);

– рекуператори тепла вентиляційного повітря;

– вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали;

– матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

– теплові насоси;

– сонячні колектори для виробництва теплової енергії та підігріву води;

– котли з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу).

Планується затвердити порядок відшкодування відсотків за кредитами залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів. Документ визначає механізм використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на часткове відшкодування відсоткових ставок за залученими в кредитно-фінансових установах коротко- і середньостроковими кредитами, що надаються фізичним особам на впровадження енергозберігаючих технологій.

Прес-службі Закарпатської облради