9 серпня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1803 – винахідник Роберт Фултон демонструє пароплав.

1814 – продовження колонізації Америки: корінне населення індіанці змушені поступитися половиної Алабами і частиною Джорджії білим колоністам.

1842 – англійці й американці уклали договір про демаркацію кордону між Канадою і США, дане подія увійшла в історію як Договір Вебстера – Ашбертона.

1848 – на Буковині (історична область в Східній Європі) було скасовано кріпосне право.

1905 – між Російською імперією та Японією в Портсмуті за посередництва президента США Теодора Рузвельта розпочалися мирні переговори, які завершилися підписанням Портсмутського мирного договору (підсумки: Росія визнавала Корею сферою японського впливу, поступалася Японії півднем Сахаліну).

1945 – після Хіросіми американці скинули атомну бомбу (“Товстун”) на Нагасакі (Японія), в результаті загинуло 74 тисячі чоловік.

1965 – Сінгапур (розташований на островах в Південно-Східній Азії) відокремився від Малайзії та отримав незалежність.

1969 – американська актриса Шерон Тейт на восьмому з половиною місяці вагітності була по-звірячому вбита членами релігійної секти Чарльза Менсона.

1991 – Російська Федерація визнана правонаступницею СРСР (тобто Росія взяла на себе всі борги і зобов’язання СРСР, але також придбала наприклад всю закордонну власність).

1999 – прем’єр-міністр РФ Сергій Степашин був відправлений у відставку, на його посаду призначений молодий нікому поки невідомий політик, КГБшнік “зі стажем” Володимир Путін.

9 серпня народились:

1776 – відомий усім школярам італійський фізик і хімік Амедео Авогадро (відкрив хімічну формулу води).

1819 – американський дантист-хірург Вільям Мортон (першим успішно застосував ефір як анестезуючий засіб, чим суттєво підвищив “популярність” стоматологічних послуг серед населення).

1893 – найвідоміша актриса німого кіно Віра Холодна.

1931 – легендарний бразильський футболіст, єдина людина, яка чотири рази ставала чемпіоном світу з футболу: двічі як гравець, як тренер і як помічник головного тренера, Маріо Загалло.

1938 – президент України (два терміни поспіль), один з найбільш одіозних політиків України Леонід Кучма.

1938 – легендарний австралійський тенісист Рід Лейвер (єдиний володар двох “Великих шоломів”, Член Міжнародного залу тенісної слави).

1939 – італійський економіст і політик лівоцентристського спрямування Романо Проді (обіймав посади як прем’єр-міністра Італії так і президента Європейської комісії Євросоюзу).

1963 – американська співачка Уїтні Хьюстон (згідно з Книгою рекордів Гіннесса, Х’юстон є артисткою із найбільшою кількістю нагород).

1968 – американська кіноактриса Джилліан Андерсон (виконала роль агента ФБР Скаллі в серіалі “Секретні матеріали).

1973 – “голос України”, учасник “Євробачення” Пономарьов Олександр.

http://www.parta.com.ua