Правнича Літня школа – про захист прав людини, демократію та суспільний діалог

Традиційно відбулася Літня школа «Верховенство права і конституціоналізм», присвячена цього року проблемам верховенства права, демократії та суспільному діалогу.

Ініціаторами її створення свого часу виступили Станіслав Шевчук, нині суддя Конституційного суду України, та Михайло Савчин, директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ.

Одним із мотивів започаткування школи стало викривлене розуміння природи права, яке зводилося до команди володаря влади, що забезпечується примусом держави. Таке розуміння ролі права, точніше не-права, стало одним із чинників Революції гідності. Адже Революція гідності своїй основі має повагу людської гідності та забезпечення прав людини.

У такому руслі й відбулася нині вже Четверта Літня школа, зорієнтована на вільний пошук права та розуміння молодим поколінням юристів права насамперед як основоположних цінностей – гідності, свободи, рівності, справедливості, демократії, верховенства права і прав людини.
Лектори не раз підкреслювали, що не стільки держава є універсальною цінністю, скільки гідність чи права людини. Адже гарантії прав людини зумовлюють певні вимоги до організації державної влади та порядку її здійснення. Як це держава здійснюватиме, це вже питання вільного демократичного дискурсу та судових гарантій фундаментальних правових цінностей.

Професор, перший віце-президент Національної академії правових наук Олександр Петришин дискутував із аудиторією, яку склали за результати конкурсного відбору есе та резюме найкращі аспіранти та студенти юридичних вишів України, про д6емократичні засади правової соціальної держави. Чіткість і лаконічність формулювань Олександра Віталійовича, життєві приклади захопили аудиторію.
Особливу увагу слухачів школи привернув професор Станіслав Шевчук, справжня душа Літньої школи, який у своїх доповідях приділив увагу проблемам забезпечення єдності судової практики та забезпечення Конституційним судом суверенітету і територіальної цілісності України.

Як завжди, інтерес в аудиторії викликали лекції ректора Національної школи суддів, Міністра юстиції (2007 – 2010) Миколи Оніщука, присвячені проблемам становлення незалежного судівництва в Україні.

Директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ, радник Голови Конституційного Суду (2008 – 2010) Савчин Михайло розкрив основні моменти аргументації судових рішень у світлі прав людини та особливостей захисту демократичного порядку при екстраординарних обставинах. Професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Станіслав Погребняк обговорював із слухачами школи аспекти розумності і справедливості у праві.

Перед слухачами Школи також виступили консультант Конституційної комісії Андрій Козлов з питань відкритості та прозорості діяльності цього дорадчого органу при Президентові.

Професор Наталія Мішина висвітлила демократичні засади здійснення місцевого самоврядування у контексті конституційної реформи в Україні.

Президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Андрій Мелешевич мав дискусію з аудиторією про особливості демократій ц перехідних суспільства та джерел походження сучасної демократії.
Львівські науковці розкрили окремий зріз забезпечення верховенства права. Заступник декана юридичного факультету Львіського національного університету імені Івана Франка Олександр Марін зупинив увагу на конституційних аспектах принципів кримінального права.

Доцент Дмитро Гудима провів із слухачами заняття з проблем недопущення дискримінації. Проблема захисту християнських цінностей у конституційному праві та SWOT-аналізу конституційної юстиції приділив увагу доцент Сергій Різник. Як завжди, глибокі за змістом та із тонким англійським гумором захопили аудиторію лекції Олександра Водяннікова, присвячені питанням матерії, «тіла» демократії та особливостей її будови з часів античності до сучасності.

Окремою родзинкою Літньої школи стала серія модельних судових засідань, які організували Станіслав Шевчук, Михайло Савчин та Дмитро Гудима. Підготовка промов та аргументація правових позицій учасників процесу слухання додали азарту слухачам Школи.

Літня школа також мала і культурну складову. Відвідування Жовкви – резиденції короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собєського із числа української аристократії додало нових приємних вражень для слухачів. А як ще тут забути про нові знайомства і нових друзів, про міжгалактичний антидискримінаційний турнір у підкидного дурня чи турнір преферансистів серед учасників Школи, чи про спільний похід Львів-Арену на черговий матч Чемпіонату України між Говерлою та Шахтарем.

Нижче подаємо відгуки слухачів Літньої школи.

Гунда Андрій, аспірант Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: «Емоцій не просто море, їх цілий океан…. IV Літня школа ПЕРЕВЕРШИЛА усі мої і, думаю, Ваші сподівання. Адже вона поєднала багато приємного з корисним, де було все: і цікаві лекції з відповідями на вічні питання……((((( чи існує, чи не існує демократія???))))), недоспані ночі, співи і танці до ранку, проспані пари……

Атмосфера, що панувала, була неймовірною як під час офіційної частини, так і поза нею. Ніхто з учасників не залишився поза увагою… Кожен з Вас відзначився харизмою та цікавістю ….. а ще мені імпонує, що в кожного з Вас світяться очі з бажанням змінити країну на краще…..і Ви це зможете зробити)))) Вас не можна забути …… адже Друзів не забувають…. за Вами не можливо не сумувати…».

Олена Коч, магістр Одеського національно університету ім. І.І. Мечникова: «Гармонійне поєднання захоплюючих лекцій, запеклих дискусій, спілкування з цікавими людьми, насиченого дозвілля та чарівного місця проведення стало запорукою успіху школи. Кожен з нас, я впевнена, отримав професійне, естетичне та духовне задоволення від участі, заряд енергії для підкорення нових вершин!».

Аліна Сюсько, магістр з міжнародного права Ужгородського національного університету: «Цього року мені видалася можливість вперше взяти участь у літній школі верховенство права і конституціоналізм. Ця найприємніша подія запам’ятається мені цікавими лекціями провідних фахівців у галузі права, які вміло подають проблематику з практичної точки зору, думки досвідчених юристів-вчених, які сьогодні є цвітом юридичної професії, здатні змінювати погляди. Також неможливо забути заходи, які проходили після лекцій: міжгалактичний турнір із підкидного дурня, поїздка на футбол, співи до ранку та багато інших незабутніх моментів. Я з впевненістю можу сказати, що знайшла справжніх друзів на школі».

Олена Митник, магістр Київського національного університету імені Тараса Шевченка: «Літня Школа стала дійсно знаковою для мене… Тепер я з впевненістю можу сказати: Літня Школа змінила життя кожного з нас. Вона об’єднала Схід і Захід, Північ і Південь, ми стали великою дружньою родиною, де завжди можна знайти тепло, розуміння, підтримку. Я надзвичайно вдячна кожному з учасників Школи за те, що ви є, і за цей надзвичайний тиждень із вами. Особливу подяку хочу висловити натхненникам Школи, її організаторам та лекторам, які відкрили для нас багато цікавого та нового, завдяки зусиллям яких ми отримали змогу провести ці незабутні сім днів у мальовничому куточку Львівщини. Переконана, що ідеї верховенства права, демократії, правової держави, які Ви прищепили нам, будуть вірним дороговказом для нас у подальшому професійному житті.

Літня Школа для мене це щось більше, ніж просто школа. Це – невичерпне джерело неймовірних емоцій, вражень, цікавих та творчих ідей))».

Медіацентр УжНУ