Степан Сікора: Ланьо казав: «Я більше ніколи не піду проти Балоги»

Хто й з якого часу є «господарем» на Закарпатті,  розповів політичний експерт з Мукачева Степан Сікора.

Закарпаття межує із чотирма європейськими країнами. З Україною регіон пов’язують лише чотири перевали. Чи відчувають себе закарпатці українцями?

– Люди тут відчувають себе громадянами України. Але чи українцями – це запитання. Тут же чимало нацменшин: угорці, румуни, словаки. Є такі, що вважають себе русинами. Але ніхто не хоче від’єднуватися від України. Регіон забезпечує себе власними продуктами харчування лише на три місяці.

Зараз 80 відсотків закарпатців працюють у Європі. Приносять сюди три бюджети області. Контрабандою займаються лише 5 відсотків жителів. Один контрабандист казав мені: “А що я поганого роблю для держави? Купую сигарети в Україні, везу їх в Угорщину. Прикордонникам плачу. За одну ходку заробляю 100–300 доларів. Привожу ці гроші в Україну. Іду в магазин і витрачаю їх тут. Тобто піднімаю економіку держави й регіону”. В основному контрабандою займаються прикордонні села, місто Берегове, частина Ужгорода та прирумунські села. Возять сигарети. Велика контрабанда – лише з “дозволу” столичної влади. В основному її курирує міліція.

Віктор Балога каже правду про причетність міністра внутрішніх справ до контрабандних потоків у регіоні?

– Балога не скаже жодного слова, за яке б не відповідав. Собі ж дорожче. Він до цього не причетний. Хоч у це і складно повірити.

Балога як політик виник наприкінці 1990-х. Тоді на Закарпатті відбулися дострокові парламентські вибори. По Іршавському округу, куди входила частина Мукачівського району, балотувався Віктор Медведчук. Балога тоді був підприємцем. Будував заправки, брав кредити в банках, відкривав продуктові магазини. Медведчук на ті вибори не потратив ні копійки, їх профінансували Балога й Михайло Токар (тодішній мукачівський бізнесмен і “авторитет”. – “Країна”). Вибори обійшлися в 147 тисяч гривень. Медведчук побував у всіх селах округу. Там, де не можна було проїхати машиною, його возили на возі. Виступав перед людьми, мав гарну українську, слова чеканив. Люди думали: “Як за цього пана з Києва, який стільки обіцяє і так гарно говорить, і не проголосувати”. Медведчук виграв вибори.

1999 року, чи то з подачі Медведчука, чи через особисту симпатію президента Кучми, Балога став губернатором області. Першим його заступником був Михайло Різак. Також він очолював обком партії СДПУ (об’єднана). Тобто Медведчук давав завдання Балозі через Різака. Це була нестерпна ситуація, бо губернатор змушений був слухати свого заступника. Щось організувати, допомогти контрабанді.

Тобто Балога таки лукавить, коли каже, що до контрабанди не має жодного відношення?

– Не плутайте ці речі: контрабанда й офіційна контрабанда – дві великі різниці. Йому це було дуже невигідно, бо залишився б крайнім. Контрабандні потоки тоді вимірювалися мільйонами доларів. Медведчук планував ці гроші пропустити через невелику фірму “Барва” (належить родині Балог. – “Країна”). Це було неможливо. Тому Балога захотів вийти з-під опіки Медведчука.

Зробив це просто. Через тодішнього голову Адміністрації президента Володимира Литвина протягнув ідею, що всі керівники районних і обласних адміністрацій мають бути безпартійні. Кучма це підтримав. Різак не хотів виходити з партії і Балога його звільнив. Так позбувся опіки Медведчука, але нажив лютого ворога. Коли Медведчук став керівником Адміністрації президента, фіскальні органи проводили тотальну перевірку по Балозі. Маски-шоу були, арештовували активи “Барви”. Таке повторилося за прем’єрства Тимошенко, за Януковича і тепер деколи трапляється.

Чому тепер, якщо Балога допоміг Порошенкові з виборами на Закарпатті? Через що вони побили горшки?

– Скажу тільки вершину айсберга. Був час, коли Порошенко працював секретарем Ради нацбезпеки та оборони. Балога ж удруге став головою обласної держадміністрації. А тоді губернатор міг додзвонитися до президента тільки через секретаріат Ради нацбезпеки. Ющенко мало не щотижня бував у Балоги, однак той не міг за потреби додзвонитися до президента.

Коли Порошенко призначив Геннадія Москаля губернатором, то зробив подарунок Балозі. Москаль не має команди. Зараз перед ним поставлена задача боротися з контрабандою, але як її виконати – він не знає. Своїми діями влада фактично визнала, що хазяїн області – Балога. Бо він засвітив, що може напряму дзвонити Порошенкові.

Після подій у Мукачевому Балозі пропонували очолити область?

– Ні. Балога міг стати губернатором після президентських виборів. Порошенко пропонував йому цю посаду, але він не погодився. Сказав, що це – не його рівень.

Який же рівень його цікавив?

– Міністра, керівника Адміністрації президента.

Він хотів керувати Адміністрацією президента?

– А чому б і ні?

І Порошенко йому відмовив?

– Йому пропонували пост міністра оборони. Він відмовився, сказав: “Я не спеціаліст”. І не тому, що війна. Він би відмовився і в мирний час. Це не його. Наскільки я розумію, йому пропонували посаду замість литовця (Айвараса Абромавичуса, міністра економіки. – “Країна”). Але він теж відмовився.

Може, Віктор Балога хоче бути прем’єром або ж має президентські амбіції?

– Він при Ющенкові досяг того рівня, якого хотів – очолив Адміністрацію президента.

Віктор Балога – прагматична людина до мозку кісток. Прораховує все наперед.?2002-го в Чинадієвому (село у Мукачівському районі. – “Країна”) був такий вчитель Івашко. Йому треба було зробити трансплантацію нирки. Прийшов на прийом до Балоги просити грошей. Віктор Іванович почув, що на операцію, витягнув гроші й дав. Я спитав у нього: “Вікторе Івановичу, нащо?” А він: “Люди будуть знати”. Уявляєте, який розголос по Карпатах пішов: Балога поміг, хоча той чоловік за нього й не голосував.

Зараз він сидить на Закарпатті як дон, щоб тут усі не перебилися і не перегризлися. Виконує роль арбітра. Бо для чого воювати, коли питання можна вирішити мирно? Нормальний політик і бізнесмен повинен мати можливості для маневру. Тоді він досягне якогось успіху. У Балоги перша професія – товарознавець. Він уміє виторгувати певні дивіденди для себе за будь-якої влади.

Яка роль народного депутата Михайла Ланя в регіоні?

– Ланьо має унікальні організаторські здібності. Вміє організувати процес. Що ж до контрабанди, якою він займався, то це було настільки, наскільки йому дозволяли в Києві. Що зараз робить Ланьо? Говорить, що це все організував Балога. Навіть якщо це так – він поступив не по-закарпатськи. Неправильно. Спалив собі всі мости. ­Заднього ходу вже немає.

Тому й утік?

– Так. Три місяці тому мав розмову з Ланьо. Говорив з такою симпатією до Балоги, що я ще такого не чув. Фактично Балога не заважав йому стати депутатом Верховної Ради. Якби втрутився у виборчий процес – Ланьо міг програти. Але не втручався. Три місяці тому Ланьо казав: “Я більше ніколи не піду проти Балоги”. Чому пішов? Бо дурак. На емоціях. Бо логіки тут нема. Для чого Балозі було організовувати скандал у Мукачевому, якщо він фактично контролює область?

Того дня, коли в Мукачевому сталася стрілянина, я був у Балоги вдома. Там був і голова облради Іван Чубірко. Балозі був дзвінок від мера Мукачевого. А йому телефонував начальник мукачівської міліції і повідомив, що планується зустріч “Правого сектора” з Ланьо. Балога сказав: “Не дай Боже, щоб така зустріч відбулася. Бо може бути біда”. Ну, а далі сталося те, що сталося. Начальник міської міліції на допиті сказав, що вказівки отримував від Шаранича (Сергій Шаранич, колишній керівник закарпатської міліції. – “Країна”). А Шаранич зараз у Києві, пішов на підвищення.

Колишній “регіонал” Нестор Шуфрич втратив вплив на Закарпатті?

– А він його тут ніколи й не мав. Про нього на Закарпатті кажуть: “наш клоун”. Викупив колишню резиденцію Хрущова в Ужгороді. Відбудовує її.

На Закарпатті, на відміну від решти Західної України, високий рейтинг на виборах мала Партія регіонів. Чому так?

– У нас народ законослухняний і підтримує ту владу, яка є. 1998–1999-го, коли на Закарпатті був катастрофічний паводок, Донеччина під керівництвом Віктора Януковича найбільше допомогла. 3,5 мільйона гривень – колосальні гроші на той час. Балога, який тоді був губернатором Закарпаття, зробив хитрий хід: провів ці кошти через Верховну Раду так, що їх давали найбільш постраждалим на зведення нових будинків не як кредит, а як допомогу. Люди відбудовувалися, а державі не повертали ні копійки. Коли ж приходили вибори, агітатори про це нагадували. І люди говорили: “Чому нам не підтримати Януковича, якщо Донецька область найбільше допомогла Закарпаттю під час паводку”.

Віктор Балога не заперечує, що активісти від його партії “Єдиний центр” агітували на підтримку Януковича (на президентських виборах 2010 року. – “Країна”). А кого було підтримувати? Юлію Тимошенко? Між ними ж величезна неприязнь.

 

Степан СІКОРА, 64 роки, політичний консультант, Мукачево Закарпатської області. Народився в селі Старе Давидкове Мукачівського району. 1973-го закінчив із відзнакою Ужгородський державний університет за спеціальністю ”біофізика”. З 1978-го по 1994-й працював науковим співробітником Мукачівського галузевого НДІ ”Електрон”. Потім шість років очолював відділ внутрішньої політики Мукачівської райдержадміністрації. 2000–2002-го був заступником головного редактора видання ”Старий замок”. Згодом – заступником голови paйради, директором санаторію ”Перлина Карпат”. Останнє місце роботи – заступник голови райдержадміністрації. Звільнився 2011-го, в день свого народження. Зараз на пенсії. Співпрацював із Віктором Балогою і його братами Павлом та Іваном. Хоче написати книжку ”Таємниці Мукачівського двору”. Одружений, має дорослого сина

Галина ОСТАПОВЕЦЬ, Андрій ЖИГАЙЛО, фото: Андрій ЖИГАЙЛО

http://gazeta.ua