14 серпня розпочався Успенський піст, який триватиме до свята Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня

Успенський піст, який в народі називають ще Спасівка, – православний піст, встановлений на згадку Успіння Богородиці, один із чотирьох багатоденних постів церковного року.
Піст триває з 14 серпня по 27 серпня включно і завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці.

Також, сьогодні вшановується пам’ять мучеників Старого Завіту — святої родини Маккавеїв, які постраждали у 166 році до Різдва Христового від сирійського царя Антіоха Єпіфана.

Піст триває саме перед Успінням Богоматері, на спогад того, як Пречиста Діва Марія постом готувала себе до блаженної кончини життя на землі.

Як і під час будь-якого православного посту, в Успенський піст важливо не тільки тілесне утримання, але й духовне, тобто потрібно намагатися не вдаватися до галасливих розваг, не сваритися.

Згідно з церковним Уставом, у ці дні строгість трапези така ж, як і у Великий піст, тобто виключаються м’ясні, молочні продукти і яйця, а риба дозволяється лише у свято Преображення.

Під час посту, 19 серпня, православні християни відзначатимуть одне із найбільших свят – Преображення Господнє. Для цього свята особливим є освячення плодів. Цей древній звичай відноситься до VIII століття. Колоски та виноград приносили у храм на знак вдячності Богові за Його любов, та як плоди, необхідні для життя людини та для звершення безкровної літургійної жертви.

http://nedilya.net