21 серпня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1886 – в Болгарії був повалений цар Олександр Баттенберг (перший правитель незалежної від турецького панування Болгарії).

1911 – пограбування століття: була викрадена з Лувру (Париж) картина Леонардо да Вінчі “Мона Ліза”, геніальне творіння було знайдено через два роки в Італії.

1945 – в СРСР були припинені поставки із США по ленд-лізу (державна програма, за якою американці передавали своїм союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти).

1953 – в СРСР заборонена лоботомія (нейрохірургічна операція, яка полягає в розрізанні тканин, що з’єднують лобові частки мозку з його іншою частиною).

1959 – Гаваї стали 50-м штатом США.

1965 – чергові зміни правил в англійському футболі: дозволені заміни в ході гри (першим гравцем, який вийшов на заміну став Кейт Пікок).

1968 – закінчення реформ Празької весни: до Чехословаччини за наказом з Москви вводяться війська країн Організації Варшавського договору.

1981 – кліматологи вперше почали подавати сигнали про загрозу глобального потепління на Землі.

1986 – уряд СРСР визнало причиною катастрофи на Чорнобильській АЕС халатність персоналу.

1999 – Болгарія назавжди пориває з комуністичним минулим: у Софії з п’ятої спроби підірвано мавзолей, де до 1990 року лежало тіло Георгія Димитрова (був відомий як “болгарський Ленін”).

21 серпня народились:

1765 – останній англійський король Ганноверської династії Вільгельм IV (1830-1837 рр.)..

1789 – великий французький математик Огюстен Луї Коші (один з основоположників теорії аналітичних функцій, його ім’я внесено до списку найвидатніших учених Франції).

1874 – російський і радянський актор, режисер Пров Михайлович Садовський (лауреат багатьох премій).

1895 – видатний радянський геохімік Олександр Павлович Виноградов.

1935 – радянський письменник-дисидент Анатолій Тихонович Гладилін (за свої погляди був змушений емігрувати з СРСР).

1962 – знаменитий японський серійний вбивця Цутому Міядзакі (відомий як “Отаку-вбивця” і “Вбивця маленьких дівчаток”, убив і знівечив чотирьох дівчаток у віці чотирьох і семи років).

1963 – нинішній король Марокко Мохаммед VI (є прихильником демократії, провів у країні широку амністію для політв’язнів, конституційну реформу, закони для вирішення соціальних питань і боротьби з корупцією).

1967 – канадська кіноактриса Керрі-Енн Мосс (світова слава до неї прийшла після виходу першого фільму “Матриця”, зіграла одну з головних ролей).

1973 – розробник і співзасновник пошукової системи Google Сергій Брін.

1973 – відомий російський боксер-професіонал Микола Валуєв (носить прізвиська прізвиська “Російський гігант”, “Звір зі Сходу”).

http://www.parta.com.ua