Рейтинг закарпатських порушників у сфері державних закупівель

За результатами дослідження закарпатських закупівель експертами було складено і рейтинг закарпатських порушників, які імовірно, відмили гроші з бюджетів області.
Про це розповів Мирослав Сімка, керівник проекту, експерт з державних закупівель «Тендер і злочин».

1. Управління ДСО у Закарпатській області — 4,6 мільйона гривень. По цій справі вже відкрите кримінальне провадження.
2. Свалявський технічний коледж націоінального університету харчових технологій — 2,01 мільйона гривень.
3. Відділ освіти Свалявської РДА — 1.5 мільйона гривень. Майже всі тендери на харчування тут були відмінені майже одномоментно.
4. Закарпатська обласна рада — 529 тисяч.
5. Тячівська міська рада — 361 тисяча.

Як розповів Мирослав Сімка, кожна область має свою специфіку закупівель. У Закарпатті особливим виявився випадок із правоохоронцями. ДСО оголосило тендер на спеціальну апаратуру стеження. Тут були порушені ледь не всі норми тендеру. Про ці торги майже ніде не було оприлюднено даних. А документи по них вдалося знайти, прикріплені до закупівлі пасажирських автомобілів.

Згідно цього протоколу і було виявлено переможців тендеру. У Антимонопольному ж комітеті знайшлася скарга підприємства, якому незаконно заборонили брати участь у торгах.

Окрім того початкова сума із майже 2 мільйонів зросла до 4.5 мільйонів гривень. Видали їх фірмі ГК “Оріон”, яка, до слова, подавала документи на трохи більше ніж 4 мільйони. Куди у процесі зникли майже півмільйона, незрозуміло.

Саме тому прокуратура області вже відкрила кримінальне провадження у цій справі. тім, експерти переживають, що кошти вже були виведені з бюджету і невідомо, чи була придбана потрібна трхніка та чи відповідала її вартість ринковим цінам.

Засвітилося ДСО і у тендері на послуги охорони Закарпатської облради. Комітет конкурсних торгів облради отримав відповідь, що право на носіння і використання вогнепальної зброї має лише управління ДСО, як структура при УМВС України. Відповідно Закарпатська облрада відмовила трьом приватним організаціям і з дорожчої тернопільської та дешевшої закарпатської ДСО обрала другу…

Що стосується відділу освіти Свалявської РДА, то тут частину тендерів виграло підприємство, яке навіть не мало права брати у них участь.

http://zaholovok.com.ua