На Закарпатті вигоріло 860 гектарів сухотрав’я

Пожежі сухої трави та сміття на території Закарпаття цьогоріч набули загрозливих масштабів. Із початку року в області сталося 758 загорань сухої рослинності. При цьому вогонь знищив траву й чагарники на площі понад 860 гектарів, повідомили в Управлінні ДСНС у Закарпатській області.

За одну тільки минулу добу, 25 серпня, закарпатські вогнеборці 14 разів виїжджали на ліквідацію пожеж в екосистемах.

І хоча цьогорічне літо видалося дуже спекотним, статистика доводить: у більшості випадків причиною загорань сухої трави й сміття стають не погодні умови, а банальна людська недбалість. На жаль, попри численні застереження рятувальників громадяни продовжують масово спалювати суху рослинність, не задумуючись над наслідками своїх дій. Зокрема, це може призвести до травмування людей. До прикладу, 25 липня 2015 року в с. Свобода Берегівського району на пожежі, що виникла внаслідок загорання сухотрав’я, отримала опіки гомілки І-ІІ ступеня важкості та отруєння чадним димом місцева мешканка 1953 року народження.

Варто пам’ятати, що пожежі в екосистемах завдають шкоди не тільки здоров’ю людей, а й їхній власності. Вже неодноразово цього року внаслідок загорань сухої рослинності полум’я охоплювало надвірні споруди та інше нажите роками майно громадян. Крім цього, через спалювання трави й сміття неабияк страждає довкілля, адже вогонь знищує родючий шар закарпатського ґрунту.

Запобігти подібним пожежам надзвичайно просто – для цього громадянам варто хоча б мінімально стежити за власною поведінкою. Наприклад, кермуючи автомобілем, не викидати у вікно недопалок. На перший погляд здається, що це дрібниця. Але одна тліюча цигарка може призвести до загорання рослинності площею в кілька гектарів, яке бійці ДСНС ліквідовуватимуть протягом багатьох годин.

Також людям слід бути обережними при облаштуванні власної присадибної ділянки або дачі. Пам’ятайте про заборону спалювання сухої трави, чагарників і сміття, а також у жодному разі не дозволяйте робити цього дітлахам. Побутові відходи мають бути вивезені спеціальними службами. Що ж стосується сухої рослинності, то її варто не спалювати, а складати в ями для компостування. Таким чином ви «вб’єте двох зайців одразу» – збережете довкілля й отримаєте безкоштовні добрива для городу.

Джерело: У ДСНС України у Закарпатській області