Закарпатські депутати отримають ще один шанс підтримати реформи

Наступне засідання сесії Закарпатської обласної ради заплановано на 4 вересня.

На ньому планується розгляд реформних питань, провалених на засіданні 27 серпня.

Про це експерту Офісу реформ у Закарпатській області Олегу Лукші повідомив голова ради Володимир Чубірко.

Після неприйняття проекту Перспективного плану об’єднання громад, представники коаліції «Реформи задля гідного життя», до якої входить близько 50 громадських організації, у тому числі – представників органів місцевого самоврядування, ініціювали інформаційний запит щодо списку депутатів, які брали участь у розгляді ключових реформних питань, і їх голосування «за» чи «проти» них. Після цього, заявив Олег Лукша, який є віце-президентом Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття», коаліція чекає 5 днів і паралельно надсилає звернення до Президента і Верховної Ради. Адже не голосування за ключові рішення, які мали б дати закарпатським громадам реальний поштовх до нового життя, є нічим іншим як “політикантством” певної частини обласних депутатів.

«Якщо проекти рішень успішно пройшли усі постійні комісії і президію облради, то вони, як мінімум, мали бути проголосовані на пленарному засіданні “за основу”, а потім обговорені і проголосовані “в цілому”. Неголосування “за основу” в подібній ситуації і є політичною «заказухою», чого в місцевих радах (у т.ч. в обласній) бути не може. Інакше це можна, і слід розцінити як демонстративний, змовний вияв незгоди чи саботажу державної політики децентралізації і реформ». А це збігається з позицією внутрішніх і зовнішніх ворогів України, у т.ч. позицією Росії», – переконаний Олег Лукша.

Натомість, ключовим стане 4 вересня, коли обласна рада отримає черговий шанс висловити своє ставлення до державної політики на шляху реформування і голосуванням підтримати Перспективний план повідомили газеті «НЕДІЛЯ» в Офісі реформ області.

http://nedilya.net