Успіння Пресвятої Богородиці: літня Пасха в Мукачівському монастирі

Давно, ще в 60-х роках XX століття відомий духівник Мукачівської обителі, академік Чернечої Гори, аскет, богослов − отець Василій (Пронін) писав про духовний взаємозв’язок Мукачівського монастиря з Києво-Печерською Лаврою.

І не дарма у всіх давніх монастирях так вшановується Вона – Богородиця. У п’ятницю, в обидвох обителях монахами літургічно і не тільки, вшановується Пресвята Богородиця.

В цей день вже по давній традиції до Мукачівського Свято-Миколаївського жіночого монастиря на молитву приходять тисячі людей і паломників зі всіх куточків Закарпаття.

Святкову Літургію та напередодні Всеночне Бдіння в літньому храмі очолив керуючий єпархією – Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. Його Високопреосвященству співслужив вікарій Київської Митрополії, Високопреосвященніший Олександр, архієпископ Городницький.

 

 

 

 

 

Архієрейям співслужили собор з понад 60-ти священнослужителів Мукачівської єпархії.

Під час Літургії керуючий єпархією разом з вірниками та духовенством виголосив коліноприклонну молитву за припинення війни на нашій рідній Українській землі.

Наприкінці Богослужіння владика Феодор разом з багатотисячною паствою прочитав з древнього требника молитву за мир та спокій в нашій країні.

Після Літургії був звершений традиційний хресний хід з виносом плащаниці Пресвятої Богородиці, читанням Євангелія.

Після чого правлячий архієрей виголосив проповідь та привітав вірників з малою Пасхою Владичиці Пресвятої Богородиці.

Фото: Віталій Муха

http://mukacheve.church.ua