Чи вистоїть поліція на Закарпатті проти “кумівства”?

…Для початку, трохи з історії питання. Ідея реформи поліції на Закарпатті, власне, виникла спонтанно після нашумілих «мукачівських подій» у липні.

Набір кандидатів стартував 27 липня, заявки подали близько 3,5 тис. закарпатців. Перші тести склали 85% бажаючих. Конкурс у нову поліцію Закарпаття, яка, до слова, з’явиться тільки у двох містах регіону – Мукачевому та Ужгороді та на автодорогах між ними, складає 15 осіб на місце. Роботу поліцейські Закарпаття почнуть у листопаді. 

Це цифри і факти. А тепер – про особливості реформи поліції в цьому регіоні. Їх ми обговорюємо з очільником обласної міліції полковником МВСУ Сергієм Князєвим. Він, зокрема, зазначив, що найважче закарпатським полісменам буде навчитися карати за законом своїх родичів, знайомих та однокласників, адже у краї велика проблема з так званим «кумівством».

ЧИМ ПОГАНИЙ ОСВІЧЕНИЙ ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ?

– Сергію Миколайовичу, як просувається реформа? Які вже є здобутки?

– Тестування добігає кінця, кандидати переходять до етапу медичної комісії. Він важливий, бо поліцейський має бути добре фізично підготований – тому комісія повинна якісно оглянути претендентів. Через це не вкладаємося у ті короткі терміни, які самі собі поставили: медики не встигають прийняти по 20 чоловік за день.

– Чи будуть відсіювати ідейних кандидатів, якщо у них погана фізична форма?

– Ми говоримо про якісний розвиток патрульної поліції. А навіщо потрібен патрульний, коли на нього – пху – дмухни, і він впаде? Хай він буде тричі ідейний патріот, але він має бути сильним, уміти чинити опір. Патрульна поліція — це низова ланка міліції, де фізична складова грає вагому роль. От щойно доповіли, що оперативна група виїхала на сімейну чвару й на жінці-слідчій порвали форму. Навіщо тримати ідейних патрульних, на яких ужгородці рватимуть однострої? У нарядах будуть хлопці й дівчата, й дівчата там будуть такі, що вмітимуть і гризти, й кусати.

– Чи враховується у підборі освіта – тобто, має людина освіту – то має якусь прерогативу?

– Жодних прерогатив. Ми просто для себе ставимо відмітку – освічений чи ні. Дві чверті кандидатів – це люди, що закінчили виш. І ще питання, чи добре це.

– А чим поганий освічений поліцейський?

– Тут є дві складові. По-перше, якщо кандидат має вищу освіту, чому він іде в низову поліцію – а не шукає роботу за фахом? Може, поганий фахівець? Неправильно вибрав професію? Або ж це, вірогідніше, говорить про те, що йому ніде працевлаштуватися. До речі, у Хмельницькій області число кандидатів у поліцію з вищою освітою ще більше, ніж на Закарпатті. Ну і цінова політика грає роль: спробуйте на Закарпатті знайти роботу на 8 тисяч гривень – плюс повний соціальний пакет.

НІХТО З КОЛИШНІХ МІЛІЦІОНЕРІВ РОБОТИ НЕ ВТРАТИТЬ

– Багато колишніх міліціонерів подало заявки?

– Ні, їх усього 300 чоловік, це 8%. У них, до речі, з першими тестами вийшло не дуже. Більшість має середній бал. Але серед тих, хто набрав найвищий бал – це 46-48 із 50-ти, міліціонерів майже нема. Я ходжу на вечірні тести, придивлявся до кандидатів, заглядав через плече в питання. І знаєте, я не впевнений, що на деякі сам правильно би відповів. А є дівчата, що виходять на половині терміну, який відведено на тестування, і кажуть, що в них результат 48 балів. Тому якщо повертатися до питання освіченості нової поліції – виникає ще один нюанс: якщо у мене будуть такі освічені патрульні, що з ними робити? Бо у них IQ на порядок вищий, ніж у керівників підрозділів.

– Як це відобразиться на ділі? Очікуєте, що буде проблема світоглядів керівництва та підлеглих, які не працюватимуть за принципом «я начальник – ти дурень»?

– Ні. Нові поліцейські покликані ламати систему. І своєю освіченістю в тому числі. Ламати в позитивному значенні слова.

– До речі, як сприймають самі міліціонери цю реформу? Спокійно дивляться на людей, що невдовзі замінять їх на постах? Чи є побоювання втратити роботу в регіоні, де високе безробіття?

– Занепокоєння немає, бо я пояснив хлопцям, що жоден із них роботу не втратить. Ті хлопці, хто не попаде в поліцію, будуть працевлаштовані в лавах МВС. Кількість вакантних посад в УМВС відповідає кількості скорочених працівників під час реформи.

– А яка ж тоді буде зміна системи?

– Система міняється в тому, що у працівників буде менше можливостей для проявів корупції. Прийнятий закон, який має це звершити за 18 місяців. На разі йде переформатування патрульної служби. Потім нас чекає реформа блоків кримінальної міліції та міліції слідства. От уявіть, що 7 листопада треба буде сказати «до побачення» 300 тисячам осіб. Як у Грузії.

– Але ж українці, в принципі, хотіли б їм подякувати за роботу… Як це зробили в Грузії.

– А що, держава одразу візьме 300 тисяч громадян на біржу праці? Ні. Не витримає. А в державі йде війна, і з цих 300 тисяч 50 стоїть на другій та третій лініях оборони. Вони є щитом держави. І ще додам з цього приводу… Що таке міліція? Це дзеркальне відображення суспільства. Крапка. Ні більше, ні менше. Не гірше й не краще. Як є.

– Як щодо кандидатів, які воювали в зоні АТО? Вони мають якісь переваги?

– Не мають. Є такі кандидати, мені дівчата, що приймали заяви, доповідали, що приходив такий-то, був добровольцем у такому-то підрозділі або проходив за мобілізацією, відбув свій рік і зараз пробується в поліцію. Ну, хай складають тести. Ми не рахували їхній відсоток серед загалу.

МОВА НАВТЬ НЕ ПРО КОРУПЦІЙНУ СКЛАДОВУ, А ПРО ТЕ, ЩОБ НЕ ЧІПАЛИ СВОГО

– Ви аналізуєте, як проходить реформа в інших регіонах. Чого б не хотіли у себе – а з чого, навпаки, берете приклад?

– Не хочеться про чужі недоліки говорити, хочеться не допустити їх у себе. Я б не хотів проблеми кумівства. Це ж скільки треба докласти зусиль, щоб відучити наших громадян телефонувати й казати щось на зразок: «Ой, здрастуй,  Василю. Ти тут затримав Петра – а ми ж з одного села». Тут ідеться навіть не про корупційну складову – а про те, щоб не чіпати свого.

– До речі про корупційну складову, так звану проблему «порішати» – яким чином вона має враз зникнути на Закарпатті?

– Тут усе просто. Висока зарплата – це вимога. Піймаємо на «порішати» –  подякуємо за роботу. «Порішав» – отримав за це. Ми спробуємо це втовкмачити кандидатам у поліцію. І я думаю, що на рівні нових поліцейських це питання зникне.

Але от як буде далі – коли поліцейські оформлять справу, й вона піде вище? Тут може знову спрацювати фактор «порішати». Що ж, боротимемося. Міністр, до речі, це питання дуже добре акцентував у перші дні роботи поліції Києва. Всіх, хто хотів «порішати» якесь там питання, одномоментно звільнили – від начальника управління райвіділку, який, може, ні сном ні духом не знав про це, – до останнього помічника чергового. Потім зібрав нас, керівників міліції з регіонів, і сказав: так буде з кожним. Але це було питання корупційної складової. На Закарпатті ж інша річ. Тут же ж не за гроші «порішать» просять. А тому, що тут кум, брат, сват, «ми з одного села». Просто закарпатці повинні будуть зрозуміти, що це більше не грає ролі. Усі рівні. І поліцейські муситимуть усвідомити, що їм доведеться штрафувати родичів, сусідів, однокласників…

ЧИНОВНИК БІЛЬШЕ ПАСКУДИТЬСЯ, КОЛИ ДЕМОНСТРАТИВНО НЕ ХОЧЕ ПЛАТИТИ ШТРАФ

– Як збираєтесь боротися з «мажорами» – частиною суспільства – чиновниками, депутатами, бізнесменами, які звикли не платити штрафів, не зупинятися на вимогу патрульних?..

– Щодо того, що нові патрульні будуть притягувати до відповідальності місцевих можновладців, не маю сумнівів. А от щодо самих можновладців… На мою думку, владна людина більше паскудиться, коли демонстративно не хоче платити цей штраф. Скажи ж ти: «Вибачайте, неправий», – заплати і їдь собі. Посміхнись тому поліцейському. Ми ж не в Європі, де за порушення треба платити 200 євро. Що таке 200 грн для депутата чи бізнесмена? Але якщо раптом в Ужгороді чи Мукачевому знайдуться посадовці, які не захочуть платити штраф, я про це дізнаюся через 5 хвилин. Тоді вже своїм впливом настирливо порекомендую їм сплатити. І вони сплатять. Щоб не було ланцюгової реакції непокори новій поліції.

– Тобто, проблему “кумівства” вирішуватимете особистим контролем?

– Закарпатців цьому треба навчити.

– Думаєте, вийде?

– У словаків вийшло, в угорців теж. Ми не гірші.

КОЛИ НАВІТЬ СКЕПТИКИ РАДІ ПОМИЛИТИСЯ

– Чи є якісь проблеми в ході реформи? Вставляють палки в колеса?

– Навпаки, допомагають. Керівництво Ужгородського національного університету надало на пільгових умовах приміщення й викладачів, які читатимуть кандидатам загальні юридичні дисципліни. Їх же за 3 місяці треба навчити азів професії.

– А як сприймає реформу суспільство?

– Моніторю коментарі в Інтернеті з цього приводу. Не без скептицизму, повинен сказати. Але навіть у висловлюваннях скептиків читається надія на те, що вони хочуть помилитися в оцінках. Мені б хотілося цю надію виправдати. Загалом, у регіоні всі погоджуються, що реформа – це на краще.

– Її успіх залежатиме від набраних людей чи від їхнього  керівництва?

– Від їхньої спільної роботи.

– Як щодо інших районів Закарпаття – адже нові поліцейські з’являться тільки в двох містах – Мукачеві та Ужгороді, а як же Іршава, Хуст, Рахів, Тячів…

– З листопада ми всі будемо поліцією, але парадокс у тому, що в поліцейських у Мукачевому та Ужгороді буде більша зарплата.

– Несправедливо. Чому в Хусті патрульний має бути ідейним і працювати за 3 тисячі, а його колега в Мукачевому чи Ужгороді за цю ж роботу отримуватиме 8 тисяч? Чи тому, з Хуста, ще 5 тисяч, треба буде «заробити»?

– Несправедливо. Але коли у держави немає грошей, щоб усім відразу дати 8 тисяч, то вона спочатку дає комусь тільки 3. А я тут для того, аби вони не «підробляли». Не буду ж я мовчки дивитися, як вони набивають кишені. До речі, більшість рядових міліціонерів не мають такого бажання. Просто яскрава меншість псує всю картинку. От учора мені по Інтернету написали італійці, яких патрульні зупинили під час подорожі областю й запропонували сплатити штраф на місці. Італійці не знають, що у нас поки нема такого механізму – сплачувати штраф на місці. Але гроші дали, а потім уже все зрозуміли. Наразі я дав доручення провести перевірку. Мені важливо знайти цих патрульних і думаю, що я їм «подякую» за роботу. Юридично зараз я їх звільнити не зможу. Але при переході в поліцію цим двом ми точно скажемо «дякую».

Довідково. 

Сергій Миколайович Князєв — полковник МВС України. 1992 року розпочав службу в органах внутрішніх справ як міліціонер відділу охорони міста Біла Церква. З 1995 по 2008 рік пройшов кар’єрний шлях від оперуповноваженого карного розшуку до заступника начальника — начальника кримінальної міліції у Білоцерківському міському відділі міліції.

Починаючи з 2008 року, керував управлінням карного розшуку ГУМВС України в Київській області. З листопада 2014-го — т.в.о. заступника начальника Головного управління МВС України в Донецькій області, начальник кримінальної міліції.

http://www.ukrinform.ua

Тетяна Когутич, Ужгород.