Сімейні клани, що керують контрабандою на Закарпатті

Торік у жовтні Петро Порошенко підписав указ про призначення головою ДПСУ Віктора Назаренка. Новому керівникові Держприкордонслужби Президент відразу чітко окреслив завдання — виключити прикордонників з корупційних схем. Чи впорався новий очільник прикордонників із завданням?

 

У лютому цього року виявлено декілька фактів участі прикордонників Чернівецького та Мукачівського загонів у контрабанді. Це стало приводом для роботи на ділянці Західного управління групи з Адміністрації ДПСУ.

Після перевірки “полетіли голови”

Підсумкового документу про результати перевірки у відкритому доступі досі немає. Та певні кадрові ротації після аудиту відбулись.

Серед прикордонників ширяться чутки, що керівників окремих підрозділів Західного управління змінили по простій причині — вони не захотіли визнавати владу нового голови ДПСУ та його сина Олександра. Ми не можемо стверджувати напевно, але Назаренко-молодший після призначення батька де-факто став “смотрящим” за нелегальними оборудками на західних рубежах.

Новим начальником Західного управління призначили генерал-майора Валерія Греська, а його першим заступником, за сприяння Назаренка-молодшого, — Ігоря Левадного. Полковника Левадного призвали з запасу, куди його відправили 2010 року за керування автомобілем у нетверезому стані.

Повернувшись до прикордонної служби Ігор Левадний пересів на Audi A6, яке свого часу коштувало близько 90 тисяч доларів. Автівку Левадний придбав не в будь-кого, а в народного депутата Василя Петьовки — двоюрідного брата Балоги.

Кадрові ротації призвели до кланових керівників

Прикордонники запевняють: після кадрової ротації діяльністю Західного управління керував саме Левадний за вказівкою Назаренка-молодшого. Через 5 місяців після призначення начальник Західного управління Валерій Гресько звільнився з ДПСУ за станом здоров’я.

Підполковник Олександр Назаренко до призначення батька головою служби був начальником Мукачівського прикордонного загону. За цей час він не нажив майже ніякого майна. Воно й зрозуміло, адже на зарплату військового, близько 7 тисяч гривень, особливо не розгуляєшся. Проте, його дружина — власниця будинку майже у 400 квадратів та іншого нерухомого майна. Після звільнення Олександра подружжя живе здебільшого у Львові. Тут до їхніх послуг елітна квартира в центрі міста площею 150 квадратних метрів. Олександр Назаренко їздить на Volkswagen Passat B7, який за документами належить тестю. А теща дає йому покататися на новенькому Volkswagen Touareg. Машину придбали у Мукачевому за понад 100 тисяч доларів.

Теща Олександра Назаренка, Мирослава Пельц, керівник мостиського відділення банку “Львів”. Також вона активно займається підприємницькою діяльністю. 2008 року пані Мирослава заснувала фермерське господарство “Юлія Плюс”, а з 2013 взялась торгувати одягом та взуттям на базарі. Схоже, торгівля у 2013-2014 роках йшла ну дуже добре. Адже в банку “Львів” було відкрито аж 14 рахунків, 6 з яких — доларові.

Нам достеменно невідомо, але є інофрмація, що саме через підприємства тещі Назаренко-молодший легалізував “гонорари” із закарпатської контрабанди. У цьому процесі брала участь і його дружина Марія. Щомісяця вона клала на рахунки матері великі суми готівкою в Ужгородському відділенні банку “Львів”.

Зі зміною статусу батька Олександр перевівся до військової прокуратури Львова, а через 2 місяці звільнився за станом здоров’я. За чутками, у хворого Назаренка-молодшого навіть у запасі чимало роботи.

Закарпатські контрабандні схеми

До Закарпатської області за різними схемами доправляють цигарки. Їх розміщують на складах підприємств, підконтрольних братам Ланьо та братам Балогам. В “блюківському” угрупованні, яке пов’язують з братами Ланьо, за рух контрабандних сигарет відповідає Сергій Плоскіна на прізвисько “Пітьо”.

На сайті Верховної Ради Сергій Плоскіна фігурує як помічник народного депутата Михайла Ланя. У законотворчих справах він допомагає обранцю суто на громадських засадах. З “блюківськими” Олександр Назаренко контактує через Олексія Бєлякова. Від “балогівських” правицею Олександра Назаренка у нелегальних оборудках є Роланд Садовий. Компетентні органи можуть встановити зв’язок між вказаними особами, перевіривши телефонні розмови.

На нашій колегії цільово ми розглянули виконання завдань, які були визначені Президентом країни, пов’язані з протидією контрабандній діяльності, нелегальній міграції, боротьбі із корупцією та організованою злочинністю на ділянці західного кордону з ЄС. Хочу наголосити, що по багатьох показниках, я цифри зараз називати не буду, ми перевищили минулий рік в 2-3 рази, а за окремими напрямками діяльності абсолютно,
— звітував Назаренко за перше півріччя на новій посаді.

Прикордонники, які воліють не розголошувати своїх імен, розповіли про дещо іншу ситуацію на деяких ділянках Західного регіонального управління. У відділі “Саловка” організовували контрабанду місцеві жителі Гобі та Іштван. Щомісяця вони переправляли близько 6000 ящиків цигарок. У ВПС “Вілок” цигарковий контрабандист на прізвисько “Бонус” “переправляв” по 400 ящиків цигарок до 10 разів на місяць. Особа на прізвисько “Бовко” по 600 ящиків 7 разів на місяць. Завдяки “Бовку” щомісяця нелегально потрапляло за кордон до 4200 ящиків цигарок. У відділі прикордонної служби “Лужанка” щоденно працював “Селянчик”, за один раз він “переправляв” до 150 ящиків цигарок. На цій ділянці також працювали “Кукуц” та “Докий”. Останній переправляв цигарки у парі з особою на прізвисько “Тигриш”. Про обсяги їхньої контрабандної діяльності не відомо.

Після призначення головою ДПСУ Віктора Назаренка начальником ВПС “Лужанка” став Михайло Пікус. Разом із Олександром Назаренком він навчався у Хмельницькій Академії ДПС. Михайло Пікус дозволяв переправу цигарок через “Лужанку” всім охочим. За 4 місяці на посаді начальника ВПС “Лужанка”, з доходом близько 2 тисяч гривень на місяць Михайло Пікус зміг придбати квартиру в Мукачевому та новенький Volkswagen Passat B7.

Мільйон доларів в місяць — здобутки прикордонників-контарбандистів

Щомісяця через “зелений коридор” у межах Закарпатської області контрабандисти вивозили близько 17000 ящиків цигарок, в межах Чернівецької — близько 6000. За місяць тільки з контрабанди цигарок у двох областях у кишенях прикордонників осідало більше мільйона доларів.

Після конфлікту у Мукачевому та оприлюднення інформації про ймовірну причетність Олександра Назаренка до контрабанди на західному кордоні, незаконну діяльність на головних ділянках призупинили. Але чи надовго?

Певні позитивні зрушення в нас є, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Якщо говорити про протидію контрабанді цигарок, то вона зросла майже вдвічі. В минулому році було затримано за цей період близько 700 тисяч, зараз 1,5 мільйона — я думаю, що це показник. Є серйозні здобутки по “зеленому кордону”, вдалося зупинити той “навал” контрабанди по Закарпатській ділянці. Ми сподіваємося, що то завдання, яке визначив нам Президент щодо протидії контрабанді ми виконаємо,
— сказав начальник Західного РУ ДПСУ Володимир Плешко.

Поки ж, вилучені на західному кордоні 1,5 мільйона пачок упродовж 5 місяців порівняно з контрабандними 23 мільйонами щомісяця у двох областях не викликають особливого захоплення.

Прикордонники-корупціонери

Крім контрабанди, Держприкордонслужба веде боротьбу і з корупцією у своїх лавах.

Проблема втягування прикордонників в протиправну діяльність існує. За півріччя 3 військовослужбовців було затримано СБУ спільно з нашим підрозділом ВБ. Всього за півроку ми вимушені були поміняти 89 офіцерів, перемістити на різні посади з меншим обсягом роботи, коли не могли довести їх вину, але ж підозра була, тому вимушені були робити таким чином. Ну і близько 300 контрактників, прапорщиків. Жоден з цих військовослужбовців, які, на наш погляд, приймали участь, не залишилися на своєму місці,
— повідомив начальник Західного РУ ДПСУ Володимир Плешко.

Загалом за останні півроку до реєстру досудових розслідувань внесено 12 проваджень, пов’язаних із корупцією. Винесено 3 судових рішення, останнє в червні: винним визнано сержанта з відділу “Рава-Руська”.

Водночас начальника ВПС “Лужанка” майора Михайла Пікуса перевели на аналогічну посаду у відділ “Порубне” Чернівецького прикордонного загону.

Полковника Ігоря Левадного також перевели. Тепер він заступник начальника Східного регіонального управління. Місяць тому до АТО призвали не придатного до служби у мирний час та обмежено придатного у воєнний сина голови ДПСУ. Олександр Назаренко тепер офіцер з особливих доручень антитерористичного центру СБУ.

Єлизавета Чип

http://24tv.ua