6 вересня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.
394 – імператор-узурпатор Західної Римської імперії Євген зазнав поразки (битва на річці Фригіди) і був страчений імператором Феодосієм Великим (правив у Східній Римській імперії).

1873 – Росія встановила протекторат над Хівинський ханством (держава в Середній Азії).

1873 – заснована одна з найстаріших у світі федерацій футболу – Шотландська.

1899 – між Китаєм і США спостерігається потепління у відносинах: американці почали проводити політику відкритих дверей.

1939 – Южно-африканський союз (британський домініон в Африці) оголосив війну Німеччині.

1955 – у Туреччині стався Стамбульський погром зі схвалення офіційних властей (загинуло від 13 до 16 греків, були зруйновані багато церков і будівель), спрямований проти грецького населення міста.

1975 – відома тенісистка Мартіна Навратілова (перша ракетка світу в 1978-1987) запросила політичний притулок у США.

1976 – втік до Японії, а потім попросив політичний притулок в США радянський пілот Віктор Беленко, зроблено це було на винищувачі “МіГ-25П”.

1987 – сіамські близнюки в ході операції вперше роз’єднані, постаралися хірурги з Балтімора.

2002 – Бразилія отримала кредит від МВФ у розмірі 30,4 млрд доларів, фонд пішов на цей крок через загрозу економічної рецесії в найбільшій економіці Південної Америки.

6 вересня народились:

1729 – німецький філософ, перекладач біблійних текстів Мозес Мендельсон, прозваний “німецьким Сократом” (справив великий вплив на розвиток філософської думки і гуманістичних традицій XVIII століття)

1766 – видатний англійський фізик і хімік Джон Дальтон (описав дефект зору, який назвали в його честь дальтонізм, відкрив закон парціальних тисків, виявив явище полімерів і багато іншого).

1874 – російський письменник Іван Федорович Наживін (писав в жанрі історичний роман, так само заявив про себе як письменник-фантаст).

1897 – український письменник, театрал Іван Кіндратович Микитенко (його п’єси ставилися на сценах багатьох театрів СРСР).

1903 – англійський психіатр Вільям Росс Ешбі (свого часу був великим фахівцем з кібернетики).

1908 – геніальний вчений в галузі радіотехніки, радіозв’язку та радіоастрономії Володимир Олександрович Котельников (запропонував теорему відліків, за що Котельникова часто вважають батьком цифрових технологій у передачі даних).

1957 – португальський політичний діяч, займав пост прем’єр-міністра Жозе Сократеш (член Соціалістичної партії, доклав масу зусиль для виведення Португалії зі світової економічної кризи).

1963 – нідерландський політик Герт Вілдерс (примудрився зняти короткометражний фільм “Фітна”, в якому спробував розповісти, що в Корані (“біблія” для мусульман) є тексти, що закликають людей здійснювати найстрашніші діяння (фільм піддався різкій критиці з боку громадськості, а його поширенню через інтернет всіляко перешкоджали власники сайтів).

1971 – ірландська співачка, автор пісень Долорес О’Ріордан (є фронтменом знаменитої ліричної групи “The Cranberries”).
1972 – знаменитий британський письменник-фантаст Чайна Том Мьевіль (в літературі обожнює змішувати такі стилі як фантастика, жахи, містика та фентезі).

http://www.parta.com.ua