9 вересня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

479 до н. е. – греки здобули рішучу перемогу над персами в битві при Платеях (ця перемога змінила хід греко-перських війн).

1513 – шотландці зазнали розгромної поразки в битві при Флоддене від англійців (у битві загинув шотландський король король Яків IV і багато його прихильників, після цієї битви в Європі різко зріс престиж англійських військ).

1850 – США поповнилися 31-м за рахунком штатом, ним стала Каліфорнія.

1926 – у США була заснована телекомпанія Ен-бі-сі (NBC): одна з найбільших телекомпаній США.

1932 – історична область Іспанії Каталонія добилася від іспанського уряду широких прав на автономію.

1945 – закінчилася поразкою Японії японо-китайська війна (1937-1945): на стороні Китаю активно виступали СРСР і США.

1969 – англійська та французька мови були проголошені офіційними на території Канади, даний факт був зафіксований в Мовному Акті.

1984 – Канада удостоїлася візиту з боку Папи римського Іоанна Павла II.

1999 – з ініціативи лівійського лідера Муаммара Каддафі була створена Організація Африканського Єдності (ОАЄ) (20 жовтня 2011 Муаммар Каддафі був убитий, а в Лівії змінився політичний лад, слід зазначити що війна в Лівії пов’язана в першу чергу з перерозподілом енергетичних ресурсів країни).

2000 – в Російській Федерації Президентом Володимиром Путіним була затверджена Доктрина інформаційної безпеки.

09 вересня народились:

214 – римський імператор Авреліан (один з найуспішніших “солдатських імператорів”, зумів силою повернути в риси Римської імперії бунтівні Галльську імперію і Пальмірському царство).

1769 – письменник і поет, основоположник нової української літератури Іван Котляревський (брав активну участь у суспільному житті, підтримувал зв’язок з декабристами).

1790 – один з найбільш відомих декабристів Сергій Петрович Трубецкой (після невдачі Декабристського повстання був засланий на довічне поселення до Сибіру).

1828 – знаменитий російський письменник і філософ Лев Миколайович Толстой (один з ідеологів “ненасильницького опору”, його ідеї зробили сильний вплив на Махатму Ганді та Мартіна Лютера Кінга).

1908 – знаменитий італійський письменник Чезаре Павезі (головною темою його творчості є людська самотність, відчуття власної неспроможності, нереальності життя).

1920 – драматург і кіносценарист Афанасій Дмитрович Салинська.

1930 – знаменита радянська кіноактриса Надія Румянцева (зіграла головну роль в безсмертних фільмах “Дівчата”, “Королева бензоколонки”, “Одруження Бальзамінова”).

1945 – український геополітик Володимир Дергачов Олександрович (його праці присвячені проблемам глобалістики та геоекономіки).

1960 – англійський кіноактор Х’ю Грант (в основному знімається в романтичних комедіях і мелодрамах).

1969 – радянська і російська журналістка Дарина Асламова (єдина журналістка, яка удостоїлася бесіди у нині покійного Саддама Хусейна).

http://www.parta.com.ua