Кожен затриманий має право на безоплатного адвоката

Дещо з практики роботи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області

Хто має право на безоплатну правову допомогу у кримінальному процесі

Як відомо, з 2013 року будь-яка особа, затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення (або навіть адмінзатримання), протягом двох годин з моменту затримання має можливість захисту з боку адвоката безкоштовно. Щоб отримати більш детальну інформацію та переконатись, як це відбувається на практиці, ми відвідали Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області, який знаходиться в Ужгороді по вул. Загорській, 51.

Директор Регіонального центру Василь Попадинець, який очолює установу з моменту її створення у січні 2013 року, розповідає: «Надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі почалося з 1 січня 2013 року. Скористатися послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, мають право всі затримані особи – незалежно від того, застосовано до них адміністративне затримання або вони затримані за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Крім того, будь-яка особа, яка є підозрюваною або обвинуваченою у вчиненні кримінального правопорушення, на будь-якій стадії кримінального процесу також може заявити клопотання слідчому, слідчому судді, прокурору або суду про залучення захисника за призначенням. Із жовтня минулого року скористатися правом на допомогу безоплатного адвоката можуть також засуджені, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі. Причому вони мають право на всі види послуг, передбачені Законом «Про безоплатну правову допомогу», тобто захист, складання процесуальних документів і представництво інтересів у суді».

Як залучити захисника, якщо особу затримано?

Якщо людину затримали, адвоката їй повинні надати автоматично. Кримінальний процесуальний кодекс зобов’язує службову особу (міліціонерів, прикордонників, працівників СБУ тощо), що здійснила затримання, негайно повідомити про це в центр з надання БВПД.
Для оперативного прийняття інформації про випадки затримання осіб забезпечено цілодобове чергування працівників у Регіональному центрі, які в будь-який час приймають повідомлення та видають відповідні доручення адвокатам. За інформацією В.Попадинця, наразі в усіх районах області працюють 60 захисників, з якими центром укладено відповідні контракти.

«Якщо, приміром, людину затримують, то працівники органу, що здійснили затримання, мають негайно зв’язатися з нашим черговим, який не пізніше однієї години інформує чергового адвоката та видає йому відповідне доручення. Захисник терміново прибуває до затриманого, – роз’яснює процедуру призначення захисника директор Регіонального центру. – Таким чином, не пізніше як через дві години з моменту отримання нами повідомлення до затриманого має прибути правник. Якщо особа хоче захищатися сама або ж має приватного адвоката, вона у присутності адвоката із Центру повинна написати заяву про відмову від правових послуг, витрати за які, нагадаю, взяла на себе держава».

В.Попадинець радить при затриманні пам’ятати декілька правил: «По-перше, нічого не говорити і не підписувати ніяких паперів без адвоката. По-друге, знати про своє право на захисника: його можна залучити самостійно за власні кошти або скористатися безкоштовним якісним (!) правовим захистом, гарантованим державою. По-третє, навіть якщо згодом ви вирішите змінити адвоката, не варто відмовлятися від захисника, який прибуває відразу після затримання, оскільки саме від правильності проведення процесуальних дій в цей період залежить подальший розвиток справ».

Варто зауважити, що із жовтня минулого року центр отримав право призначати адвоката не лише за повідомленням відповідних органів, а й за зверненням безпосередньо до центру самої затриманої особи або її близьких родичів. Це можна зробити, зателефонувавши на цілодобову телефонну лінію, що функціонує по всій Україні, за номером 0800-21-31-03 (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні). «Тут є важливий нюанс: якщо людина затримана і складено протокол про її затримання, за законом вона має право на один телефонний дзвінок. Тобто вона може подзвонити родичам, друзям або ж повідомити про своє затримання в наш центр і отримати доступ до адвоката, який уже потім може їй допомогти зв’язатися будь з ким», – наголошує В.Попадинець.

…Саме під час розмови з директором черговий працівник Регіонального центру отримав повідомлення з Тячівського РВ УМВС про затримання 35-річного громадянина К. Чоловіка затримали на підставі ст.15 Кримінального кодексу України (замах на злочин). Черговий центру уточнив, куди має прибути адвокат до підзахисного, зателефонував адвокату Тячівського району, який в цей день чергує, і надіслав електронною поштою йому відповідне доручення. Через півгодини адвокат Ц. поінформував центр про прибуття до підзахисного…

Загалом, як повідомили в центрі, щомісяця тут видають понад 200 доручень, половина з яких – для захисту затриманих.
Щодо якості безоплатної вторинної правової допомоги, то за період роботи Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області адвокати мають близько сотні успішних справ, із них понад два десятки – з виправдувальними вироками.

Марія КРАСНА