В Ужгороді, в музеї народної архітектури та побуту працюють фотовиставки «Євреї Закарпаття» і «100 років “Джойнту»

Експозиція, що складається із доволі рідкісних світлин та пізнавального текстового супроводу, розповідає про реалії, в яких виживав народ обраний у минулому столітті, та головним чином – про потужний механізм, що допоміг багатьом євреям у ті складні часи.

Йдеться про Американський єврейський об’єднаний розподільчий комітет “Джойнт”, якому торік виповнилося 100 років.

Благодійний фонд “Джойнт” активно підтримує євреїв і сьогодні, надаючи соціальну допомогу нужденним, а також усебічно сприяючи розвитку єврейських общин. Нині фонд має представництва у 70-ти країнах.

Як розповів директор обласного благодійного фонду “Хесед Шпіра” Михайло Галін, на Закарпатті, з центральним офісом у Мукачеві, представництво “Джойнта” вже з початку 20 століття працювало над важливими соціальними проектами, як створення і підтримка дитбудинків, медичних закладів тощо. Сьогодні фонд опікується не лише євреями, а й представниками інших національностей, котрі опинились у складних життєвих обставинах. В Україні це – вимушені переселенці зі Сходу.

Присутні на відкритті представники влади та культури краю у вітальному слові наголосили на вагомості внеску єврейського населення у розвиток Закарпаття. Що й казати, особливо помітний слід залишили представники цієї національності в історії, архітектурі, культурі і мистецтві Ужгорода, в якому до Другої світової більше третини містян становили саме євреї.

Крім фотовиставок, у залі також експоновано єврейські видання Закарпаття та дитячі мистецькі витвори.

Досі пересувну виставку вже бачили у Берегові, Мукачеві та Колочаві. Ужгородці ж мають нагоду оглянути добірку до 30 вересня, повідомили газеті «Наш Ужгород» в управлінні культури Закарпатської ОДА.

https://zakarpatpost.net