Нацбанк ліквідовує один з найбільших банків України

Національний банк України вирішив ліквідувати «Дельта банк».
2 вересня за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб НБУ ухвалив рішення №664 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ “Дельта банк”, повідомила прес-служба регулятора.

“З урахуванням системного значення АТ “Дельта Банк” Міністерство фінансів України та Національний банк України всебічно обговорювали плани реструктуризації банку та можливої участі держави в його рекапіталізації. Але ураховуючи незадовільний стан активів банку регулятор був змушений ухвалити рішення про визнання банку неплатоспроможним”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Як зазначається, “Дельта Банк” віднесли до категорії проблемних ще в жовтні торік, а до категорії неплатоспроможних – 3 березня 2015 року через “невжиття власником своєчасних, дієвих і достатніх заходів для поліпшення фінансового стану банку та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України”.

Додамо, що за інформацією Нацбанку, станом на 5 жовтня в Україні функціонує 122 банки, без врахування неплатоспроможних.

Протягом 2014-2015 років регулятор віднесення до категорії неплатоспроможних 58 банків, 25 з яких – цього року. Загалом на сьогодні у категорії неплатоспроможних перебуває 8 банків, у стадії ліквідації – 58 банків.

Нагадаємо, що влітку Генеральна прокуратура проводила позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності “Дельта Банку” за 2012-2015 роки. Приводом для аудиту стало кримінальне провадження про розкрадання 4,1 млрд грн рефінансування.

Станом на 1 червня 2015 року “Дельта банк” заборгував державі 9,3 млрд грн рефінансування.

Слід зазначити, що ПАТ “Дельта Банк” станом на 1 січня цього року посідав четверте місце серед усіх банків України за розміром активів, які сягали понад 60,3 млрд грн.

http://gazeta.ua