Тарифи на тепло для багатоквартирних будинків будуть утричі вищими, ніж торік

В Україні діють щонайменше 170 затверджених тарифів на тепло.

Тарифи на тепло для тих, хто живе у багатоквартирних будинках, у цьому сезоні будуть утричі вищими, ніж торік. Це – в середньому по Україні.

І навіть якщо пам’ятати про стрибок курсу валют і подорожчання енергоносіїв, дуже вже хочеться перевірити, чи справедливу плату нараховують за опалення у квартирі. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Їхнім платіжкам за опалення заздрить вся Україна. У містечку Нетішин Хмельницької області найнижчий тариф на тепло – лише 2,62 грн за квадратний метр. Це вдесятеро менше, ніж в середньому по країні. Трикімнатна квартира опалюється за смішні гроші – скажімо, за квітень вийшло 117 грн. У цьому сезоні цифра не зміниться. Секрет простий: щоб нагрівати воду в батареях нетішинців, не потрібен ані газ, ані вугілля.  Теплом ділиться сусідня Хмельницька теплоелектростанція. Відтак містяни платять лише за доставку блага до батареї.

Комунальне “пекло” – у Краматорську на Донеччині. Саме тут у новому сезоні буде найдорожче тепло – 27,90 грн за метр. Рекордний тариф стосується не всього міста, а лише районів, які обслуговує “Краматорськтеплоенерго”. Це 36 тисяч абонентів. Містяни, яких гріє інше підприємство, матимуть поблажливішу ціну – 20 грн за метр. Відтак, у межах одного міста тариф різниться на третину.

Загалом по Україні картина така. Якщо не брати в розрахунок Нетішин та містечка поблизу інших ТЕС, де не зважають на дорогий газ, тариф за опалення коливається від 16 до 20 грн за квадратний метр.

Саме метрами досі міряють тепло 60% українців, які живуть без лічильників. У кого є теплові лічильники, платять десь у півтора разу менше. Поки нові платіжки не прийшли, тариф можна подивитися на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У постанові від 31 березня 2015 року затверджені ціни для 170 постачальників тепла.

Це більшість, але не всі, які обслуговують українців. Дрібні теплоенерго без НКРЕ узгоджують тарифи з місцевою владою. Тарифи різняться, бо різні теплоенерго використовують різне паливо за різною ціною.

А вартість споживачам на 70% залежить від цього палива. Голова Нацкомісії з регулювання тарифів заявив, що до середини наступного року лічильники будуть на будинках всіх без винятку українців. А поки не подобається тариф – усі претензії до місцевої влади.

http://tsn.ua