В Україні орудує тендерна мафія МОЗу, яка заради прибутку вбиває дітей підробними вакцинами

Українські чиновники наживаються на життях дітей та онкохворих.

У Мінохорони здоров’я зіпсували вакцину для щеплення немовлят від поліомієліту.

Про це йдеться у сюжеті програми “Гроші”.

Медиків мало турбують наслідки такої вакцинації дітей, адже головне поставити галочку, а будь-які трагічні випадки з дитиною після щеплення – для них лише статистична похибка.

Зауважимо, Канада закупила 3,7 мільйонів доз вакцини проти дитячого поліомієліту, витративши на це 3 мільйони доларів. Проте до України їх доставили у розмороженому вигляді, що не збентежило лікарів – і вони, попри чітку інструкцію, заморозили вакцину знову.

Тепер, щоб прикрити недбалість, МОЗ може почати прищеплювати дітей недіючою або навіть небезпечною для здоров’я вакциною. Адже одна крапля зіпсованого препарату може дати непередбачувану реакцію.

“Небезпечна не імунізація. Тому що якщо менше 95% населення імунізовано, може піти епідемія. Це буде ланцюгова реакція”, – наголосила представник “Медичного контролю” Тетяна Кротова.

Наразі повторно заморожену вакцину вже почали розвозити по областях України для щеплення дітей. У “Медичному контролі” говорять, що більшу частину цієї вакцини просто спишуть, тобто мільйонну допомогу просто викинуть на смітник.

Своєю чергою у МОЗі запевняють, що вакцини придатні і нешкідливі для здоров’я, а інформаційний ґвалт щодо вакцини від поліомієліту створений штучно тими, хто не хоче втрачати мільйонний ринок, адже лише нещодавно МОЗ почало співпрацювати з міжнародними організаціями напряму для уникнення корупційних схем закупівель.

“Існує група фармкомпаній, які явно не зацікавлені в тому, щоб якісь міжнародні установи постачали вакцини до України. Постачання вакцин міжнародними організаціями ставить під загрозу заробіток фармацевтичної мафії на постачання вакцини. Багато нормативно-правових актів, що приймаються про перелік, вони приймаються таким чином, щоб можна було уникнути відповідальності під цю схему”, – розповіла співробітниця Центру протидії корупції Олена Щербан.

У Мінохорони здоров’я зіпсували вакцину для щеплення немовлят від поліомієліту Так, Київська адміністрація за столичні кошти придбала препарати для лікування онкології утричі дорожче, ніж Міністерство охорони здоров’я: справжня ціна препарату “Доцетаксел – Віста” – 3210 грн, проте спритні чиновники КМДА примудрилися знайти за 8560 тисяч грн.

Формальна причина така: до тендерної документації навмисно було вписано унікальне дозування препарату – 140 грамів, саме такий об’єм вакцин був тільки в одного виробника. Хоча на ринку є 15 аналогів подібного препарату, який коштує втричі дешевше.

За словами громадських активістів, це класична тендерна схема, коли тендер прописується під одного учасника ринку, унеможливлюючи участь інших компаній-конкурентів із більш дешевими препаратами. Так само цього року було закуплено ще один препарат для онкохворих – “Трастузумаб”, чия ціна також перевищувала ринкову оптово-роздрібну ціну. Обидва тендери проводилися під керівництвом Голови комітету з конкурсних торгів Департаменту охорони здоров’я КМДА Андрія Скіб’яка. Ліки, яких потребують українці, – унікальна нагода для чиновників заробити на іномарку.

Чиновників не турбують життя онкохворих, коли бариші складають 300%.

Нагадаємо, раніше у МОЗ розповіли подробиці майбутньої вакцинації проти поліомієліту. Як стало відомо, старт щеплення почнеться із західних регіонів країни.

http://tsn.ua