Свідоцтва про народження немовлят на Закарпатті планують оформляти безпосередньо у пологових будинках               

Реформи у системі юстиції, які стосуються кожного громадянина озвучив під час брифінгу в.о. начальника головного територіального управління юстиції області Іван Алмаші.

Перше, на чому посадовець акцетував увагу – кадрові зміни, які відбулися як на рівні міністерства, так і на рівні областей і районів. За його словами, після ліквідації Державної реєстраційної та Державної виконавчої служб, мін’юст переглянув повноваження 46 департаментів і, вивчивши ефективність роботи, скоротив їх кількість до 23-х. Кількість працівників скоротили на 20 відсотків, на 80 процентів замінили керівний склад. Зміни торкнулися і Закарпаття: «За результатами відкритого конкурсу, керівником Державної виконавчої служби в Закарпатській області призначено Сергія Губченка. Він вже виконує свої посадові обв’язки», – поінформував Іван Алмаші.

На подолання бюрократії направлено відкриття мін’юстом реєстрів та онлайн-сервісів з реєстрації бізнесу та нерухомості. «Нині зареєструвати бізнес можна за один день, подавши всі документи в електронному вигляді. Плату за це повністю скасували», – каже Іван Миколайович.

На Закарпатті – в Ужгороді та Мукачеві – діє пілотний проект подання заяв з реєстрації актів цивільного стану через Інтернет. Подати документи про зміну імені, заяву з бажанням розірвати, або вступити в шлюб можна як у паперовому, так і в он-лайн режимі.

В області також планують видавати свідоцтва про народження дітей безпосередньо у пологових будинках. «В пологових будинках плануємо облаштувати офіси, де оформлятимуться та видаватимуться свідоцтва про народження немовлят. Ведуться перемовини з керівником управління охорони здоров’я області. Розглядаємо можливість втілення такого проекту в Ужгороді, Мукачеві, Хусті та Виноградові. Сподіваємося, що ці пологові будинки відгукнуться на нашу пропозицію», –  зазначив Іван Алмаші.

Також посадовець поінформував про систему надання безоплатної правової допомоги. Центри з надання такої допомоги діють в Ужгороді, Мукачеві та Хусті. Тут громадянам надають юридичну допомогу по цивільним, адміністративним та кримінальним справам. 73 адвокати, відібрані на відкритих конкурсах, не тільки надають консультації, але й захищають громадян в судах. Конкурси з відбору адвокатів для надання безоплатної правової допомоги тривають і нині.

В органах юстиції області є понад 70 вакансій, на які запрошують активних закарпатських юристів. «Нам необхідні нові люди, новий підхід до роботи. А також зворотний зв’язок для покращення нашої роботи», – зазначив Іван Алмаши і закликав краян повідомляти про факти корупції безпосередньо в головне територіальне управління юстиції.  Там також чекають від громадян і пропозиції щодо покращення роботи працівників органів юстиції на місцях.

Прес-служба Закарпатської ОДА