Закарпатська міліція нагадує про відповідальність за порушення виборчого законодавства

Важливим елементом побудови правової держави є проведення демократичних виборів на основі європейських принципів та стандартів.
Досягнення таких цілей неможливе без забезпечення належного захисту виборчих прав громадян, невідворотності відповідальності за їх порушення, а також недопущення повторення негативних наслідків, що в контексті проведення чергових місцевих виборів (25 жовтня цього року) є одним з найважливіших завдань, які покладені на органи внутрішніх справ України.

Саме кримінальний закон забезпечує в найбільшій мірі охорону виборчих прав громадян від найбільш суспільно небезпечних порушень.

Лише під час передвиборчої кампанії та позачергових виборів Президента України (25 травня 2014 року) органами внутрішніх справ України розпочато 137 кримінальних проваджень, пов’язаних із порушенням виборчого законодавства. З них безпосередньо в день голосування – 32 кримінальні провадження.

До прийняття ініційованого Міністерством внутрішніх справ 14 жовтня 2014 року Закону України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України” ряд виборчих статей мали законодавчі прогалини. Внаслідок цього негласно виявити та зафіксувати сліди, встановити організаторів та замовників цих злочинів було надто складно, а в більшості випадків – неможливо.

Саме така ситуація стала причиною того, що особи притягувалися до кримінальної відповідальності в поодиноких випадках та за очевидні порушення виборчого законодавства.

Практично усі ці недоліки усунуто Законом 14 жовтня 2014 року. Ним зокрема посилено відповідальність за вчинення злочинів проти виборчих прав громадян, а також передбачено відповідальність за новими статтями.

Раніше у законодавстві про вибори терміни «виборчі документи» визначено не було, що значно ускладнювало кваліфікацію злочину та спричиняло неоднакове їх тлумачення.

У новій редакції статті 158 КК цей недолік було усунуто та дано роз’яснення що ж таке виборчі документи (виборчі бюлетені, протоколи про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про результати виборів та інші документи, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів, частина 2 ст. 158 КК).

Прийняті 14 жовтня зміни до виборчих статей мають також ряд новел. Найголовніше – підкуп виборців вилучається з диспозиції статті 157 КК та законодавчо визнається окремим складом злочину (ст. 160 КК України).

Частиною 1 нової редакції статті 160 КК визначено виборця (чого не було раніше) як суб’єкта кримінальної відповідальності, за прийняття ним пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної винагороди за вчинення або не вчинення дій, пов’язаних з реалізацією ним свого виборчого права або права голосу. Конкретизовано перелік вказаних діянь – відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня.

Другою частиною цієї статті визначено відповідальність за підкуп стороною, що пропонує виборцю у будь-якій формі неправомірну вигоду (загальний суб’єкт злочину)

До речі, положення, що розділяють адміністративну та кримінальну відповідальності суб’єкта за вчинення підкупу (прямий та непрямий підкуп), не змінено.

В примітці до статті визначено поняття неправомірної вигоди, що сприятиме визначенню слідчими правильної кваліфікації злочинних дій.

Тяжким тепер визнається підкуп, вчинений не лише повторно або за попередньою змовою групою осіб, а й вчинений спеціальним суб’єктом злочину – кандидатом або його довіреною особою на виборах, уповноваженою особою політичної партії, членом виборчої комісії та рядом інших суб’єктів виборчого процесу.

Практично в усіх виборчих статтях законодавцем змінено санкції в бік їх посилення, особа позбавлятиметься волі за вчинення цих злочинів. Лише в деяких залишились штрафи та обмеження волі.

Відтак цим законодавчим актом забезпечено додатковий захист виборчих прав громадян. Основною метою прийнятих змін є забезпечення ефективного розслідування злочинів цієї категорії.

Як наслідок у ході передвиборчої кампанії, голосування та встановлення результатів волевиявлення громадян на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року органами внутрішніх справ України розпочато 451 кримінальне провадження, які прямо або опосередковано стосуються виборчого процесу, з яких 291 провадження відкрито безпосередньо за порушення виборчих прав громадян. Найбільше із зареєстрованих кримінальних проваджень розпочато за фактами підкупу виборців – 134.

У день голосування та за період подальшого встановлення результатів волевиявлення громадян розпочато 117 кримінальних проваджень, які прямо стосуються порушень виборчого законодавства.

Із загальної кількості розпочатих кримінальних проваджень за фактами порушення виборчого процесу до суду направлено 16 (ст. 157 КК – 3; ст. 158 КК – 1; ст. 158-1 КК – 7; ст. 160 КК – 2).

Суспільна небезпека зазначених злочинів полягає в тому, що порушуються основоположні принципи демократії, може бути спотворено реальне волевиявлення громадян щодо вирішення важливіших державних та суспільних питань, які виносяться на загальнодержавні чи місцеві вибори.

Громадяни втрачають можливість брати участь в управлінні державними справами через вибори, тобто втрачають одне з основоположних політичних прав, гарантованих Конституцією України. Масовість та поширеність порушень виборчих прав може призвести до нівелювання демократії, створити умови для розвитку тоталітаризму, знизити авторитет держави у міжнародному співтоваристві.

Саме з цією метою посилено відповідальність за «перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача» (ст. 157 КК України), зокрема за вчинення таких дій встановлено покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

За такі самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, встановлена відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк (ч. 2 ст. 157 КК України).

Частиною 3 статті 157 КК України встановлено відповідальність за діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, учинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, які караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

За втручання службової особи з використанням службового становища в здійснення виборчою комісією чи комісією з референдуму їх повноважень, установлених законом, учинене шляхом незаконної вимоги чи вказівки з метою вплинути на рішення виборчої комісії чи комісії з референдуму встановлено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років (ч. 4 ст. 157 КК України).

У новій редакції викладено статтю 158 “Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців” і статтю 158-1 “Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз” Кримінального кодексу.

Так, у статті 158 КК України дано вичерпний перелік виборчих документів та документів референдуму.

Суттєво підвищено відповідальність за розкрадання, приховування або знищення виборчої урни з документами, підсумкового протоколу виборів – до 7-ми років позбавлення волі (ч. 3 ст. 158 КК України). Аналогічна відповідальність передбачена за підробку, використання чи зберігання підроблених виборчих документів (ч. 2 ст. 158 КК України).

Отже, тяжким злочином визнається перешкоджання членом виборчої комісії, іншою службовою особою здійсненню виборчого права, або вчинення такого злочину групою осіб (ч. 3 ст. 157 КК – від 3-х до 7-ми років позбавлення волі, до внесення змін – до 5-ти років), а також втручання службовою особою в роботу виборчої комісії (ч.4 ст.157 КК – від 5-ти до 10-ти років, до змін до 5-ти років).

За фальсифікацію виборчих документів та подання неправдивих відомостей до Держреєстру (ст. 158 КК) особа може бути позбавлена волі на строк від 3-х до 10-ти років. Такі ж зміни торкнулись і санкцій статті 159-1 КК (Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку)).

Саме ці законодавчі новели надають можливість слідчим документувати таку злочинну діяльність в першу чергу шляхом проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність не тільки для осіб, які здійснюють підкуп виборців, а й тих, хто на це погоджується. Зокрема, будуть визнаватися злочинними дії, поєднані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди на суму, що перевищує 36 грн. 54 коп. (3% від розміру мінімальної заробітної плати) за: відмову від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці більше ніж один раз, голосування за окремого кандидата на виборах або за відмову від голосування, передачу виборчого бюлетеня іншій особою.

За такі дії передбачено штраф від 1,7 тис. до 5,1тис. грн. (від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян),виправні роботи до двох років або обмеження волі на такий же термін.

У примітці до статті 160 КК України визначено поняття неправомірної вигоди. Зокрема, до неї належить: кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати (тобто не перевищує 36,54 грн. (3% з 1218 грн.), які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Наприклад, до таких можуть бути віднесені продуктові набори, що роздаються з агітаційних наметів кандидатів в народні депутати; гроші за голосування за то чи іншого кандидата; т.з. безкоштовні обіди; консультації та надання медичної допомоги лікарями у разі забезпечення цих послуг одним з кандидатів в народні депутати і таке інше.

У разі прийняття однієї з таких неправомірних винагород від представників кандидата в народні депутати, або самого кандидата, на виборця (громадянина) може бути накладено як штраф від 121 800 грн., так і обмежено його волю на два роки.

Посилено і відповідальність за вчинення підкупу виборця (частина 2 статті 160 КК України), який може бути вчинений представниками кандидата в депутати, уповноваженими ним особами (в тому числі, які на підставі договорів залучаються ним до здійснення незаконної агітації у тому числі шляхом пропозиції чи обіцянки неправомірної винагороди), безпосередньо кандидатом, службовими та посадовими особами на його користь та іншими суб’єктами.

Тому дії цих осіб, направлені на здійснення пропозиції, обіцянки або надання виборцю (громадянину) неправомірної вигоди за вчинення або не вчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на:
– участь (відмова від участі) в голосуванні,
– голосування на виборчій дільниці більше одного разу,
– голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування,
– передача (фіксування) виборчого бюлетеня іншій особі, тягне за собою кримінальну відповідальність особи, яка вчиняє такі дії.

За такі незаконні дії особа може бути позбавлена волі на строк від трьох до семи років.

Ці та інші протиправні дії, що виражаються у підкупі виборця, кваліфікуються за статтею 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) КК України.

Аналогічно кваліфікуються протиправні дії особи, яка на користь одного з кандидатів, кандидатів від партії чи партійного блоку, публічно здійснить пропозицію виплат виборцю коштів (посприяти в отриманні матеріальних речей, отриманні кредиту, тощо) після голосування на виборчій дільниці.

Таким чином, система кримінальної відповідальності за порушення виборчих прав громадян забезпечується достатньо широким колом складів злочинів, у якому представленні як загальні, так і специфічні порушення встановлених виборчих процедур. Все це забезпечуватиме не лише адекватне покарання винних осіб, але й матиме відчутну превентивну дію.

https://zakarpatpost.net