Реформи даються важко, але Україна рухається вперед

14 жовтня в Ужгороді відбулася прес-конференція народного депутата України, голови Закарпатської обласної організації партії «Народний фронт» Валерія Лунченка.

Темою обговорення були вітчизняні реформи у фактах і цифрах, які доводять: незважаючи на найскладніший в історії держави час, Україна вистояла і рухається вперед.

«Реформи не робляться швидко, – зазначив В.Лунченко. – Країна з 46- мільйонним населенням, одна із найбільших у Європі за територією – це великий механізм. Який, на жаль, перебував у занепаді. Бо протягом 20 років в Україні будували феодальні відносини, а не займалися реформуванням. І тепер її необхідно вивести з інерційного курсу».

Ситуація катастрофічно ускладнена втратою Криму і військовими діями на Сході. Російська агресія призвела до втрати 20% економічного потенціалу. Розірвані коопераційні зв’язки, які змусили підприємства шукати нові партнерства і нові ринки.

Тим не менше, Уряду вдалося стабілізувати фінансово-економічну ситуацію. Якщо у лютому 2014 року на рахунках казначейства знаходилося лише 108 тис. грн., тепер ця сума складає 45 млрд.гривень.

Вперше в історії України держава відповідально ставиться до своїх боргових зобов’язань, і це визнало керівництво МВФ під час візиту до Києва. Урядом проведено перемовини та досягнута домовленість з кредиторами про списання 20% (4 млрд. дол.) боргу та відтермінування виплат по тілу кредиту на 4 роки.

Попри закономірний спад економіки за надскладних умов, усі соціальні виплати здійснюються вчасно.

Важливо і те, що Україна позбулася залежності від поставок російського газу. Якщо раніше ми експортували з Росії 95% потрібного нам газу, то на кінець минулого року цей обсяг складав вже 30%.

Торкнувся на прес-конференції Валерій Лунченко і болючої теми тарифів, повідомили газеті «НЕДІЛЯ» у прес-службі обласної організації Політичної Партії «Народний фронт».

Реформа у цій сфері давно назріла. Від пострадянської ситуації, коли низькі тарифи руйнували існуючу в країні енергетичну та комунальну інфраструктуру, здійснено перехід до системи субсидій – адресної допомоги тим українцям, які дійсно не мають достатніх коштів для оплати економічно обґрунтованих тарифів. Субсидії вже оформили понад 3 мільйони родин. На виплату допомоги спрямовано понад 24 млрд. грн.

Створена та приступила до виконання обов’язків нова українська поліція – у Києві, Львові, Одесі, Харкові. До кінця 2015-го чекаємо на нових патрульних на вулицях Ужгорода і Мукачева.

Розпочато процес децентралізації влади. Зміни до бюджету за ініціативи Уряду призвели до росту доходів місцевих бюджетів на 38% (44,6 млрд. грн.). Місцеві ради отримали гроші для будівництва доріг, ремонтів лікарень та шкіл, доплат бюджетникам.

– В Уряді чудово розуміють, що зроблено не все, що потрібно, – резюмував народний депутат. – Але команда Арсенія Яценюка працює з повною віддачею і націлена на результат. Головне завдання Уряду, щоб кожен українець на собі відчув позитивні зміни в країні.

http://nedilya.net