Фури з пиломатеріалами тиждень стоять на тячівській митниці: експортери готові до акцій протесту

Проблема пов’язана з сертифікатами, які видані підприємцям, але через неузгодженість дій у владній вертикалі, на митниці вважаються з суботи, 10 жовтня – недійсними.
Відтак, на всіх митних постах Закарпаття вже 6-й день простоюють вантажі з лісоматеріалами на експорт, підприємці зривають міжнародні контракти, а держава недоотримує податки.

Ця неузгодженість з дією сертифікатів пов’язана з набуттям чинності з 10 жовтня змін до Закону України від 9 квітня 2015 року «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Як інформує Tyachiv.com.ua, У четвер, 15 жовтня після обіду на митному посту «Тячів» зібралось кілька десятків директорів підприємств та підприємців – експортерів лісо- та пиломатеріалів, які висловили обурення бездіяльності влади та заяви про готовність до акцій протесту.

І як стало відомо газеті «НЕДІЛЯ», голову ОДА Геннадія Москаля відкликали із відпустки і запросили до Києва в термінове відрядження. Головна причина відрядження – вирішення конфліктної ситуації, що склалася на Закарпатській митниці.

– У мене складається враження, що директор департаменту ДФС України С.Сьомка навмисно створив конфліктну ситуацію, – заявляє голова ОДА Геннадій Москаль. – Він мав від імені ДФС внести пропозиції в Кабмін для прийняття відповідної постанови, щоб не допустити подібних речей, а замість цього фактично заборонив митницям оформляти деревину (мова йде про оброблені пиломатеріали, а не кругляк). Хочу нагадати, що при режимі Януковича Сьомка працював 1-м заступником голови Держмитслужби, тому підпадає під дію закону «Про очищення влади» й не має права працювати на держслужбі. Всупереч цьому він не тільки працює, але й створює своїми листами напередодні виборів конфліктні ситуації, щоб скомпрометувати владу.

Старий порядок видачі сертифікатів ніким не скасований і не оскаржений у суді, тому ці сертифікати є дійсними протягом 60 днів. З огляду на це я звернувся до начальника Закарпатської митниці з проханням негайно розпочати митне оформлення пиломатеріалів по сертифікатах, виданих до 10.10.2015р. Крім того, прошу голову Державної фіскальної служби України розглянути питання про звільнення С.Сьомки з посади на підставі вимог закону «Про очищення влади». А субʼєктам підприємницької діяльності нагадую про їхнє право звернутися з позовами до суду на Кабмін України та ДФС України щодо відшкодування завданих матеріальних та моральних збитків», – наголосив Геннадій Москаль.

http://nedilya.net